nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Két centiméteres lábnyomokat hagyott maga után a valaha élt legkisebb dinoszaurusz

Két centiméteres lábnyomokat hagyott maga után a valaha élt legkisebb dinoszaurusz

A Minisauripustól most először találtak bőrlenyomatot is tartalmazó megkövesedett lábnyomokat.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Először találtak bőrlenyomatot is tartalmazó megkövesedett lábnyomokat a legkisebb ismert dinoszaurusztól, a Minisauripustól kínai és dél-koreai paleontológusok.

A dinoszaurusz-lábnyomok általában 20-30 centiméter hosszúak, ám a Minisauripusé nagyjából 2 centiméteres

– mondta Hszing Li-ta, a pekingi Kínai Geotudományi Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy „az egyes dinoszauruszok pikkelymintázata eltérő volt. A most felfedezett bőrlenyomat segít előremozdítani a kis termetű theropoda dinoszauruszok tanulmányozását”.

Kjung Szu Kim, a dél-koreai Csindzsu Nemzeti Oktatási Egyetem professzora szerint a megkövesedett lábnyomokat egy helyi építkezési területen tárták fel. A helyszín immár a tizedik Minisauripus-lelőhely a világon.

A Scientific Reports című nemzetközi tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az apró termetű dinoszaurusztól származó lábnyomokat eddig csupán Kínában és Dél-Koreában azonosítottak.

Kiemelt képünk illusztráció (Wikipédia)

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon