Szabadidő

Hamvazószerda: mikor lesz, és mi köze a hamuhoz?

Már nagyon várjuk a tél végét. Ez abból is látszik, hogy egyre többet kérdezősködünk a húsvétról és az azt megelőző jeles napokról, köztük a hamvazószerdáról. Mikor is lesz idén hamvazószerda? És mi is az tulajdonképpen?

Hamvazószerda idén, 2019-ben március 6-ra esik. Mozgóünnep, ugyanúgy mint a húsvét – egész pontosan a húsvétot megelőző 40 napos böjt első napja, nevét pedig onnan kapta, hogy az őskeresztények a tavaszi megtisztulás, bűnbánás jeleként hamut szórtak a fejükre. Ez mostanra úgy alakult át, hogy hamuval keresztet rajzolnak a katolikus hívők homlokára a hamvazószerdán bemutatott misén. A néphiedelem szerint azért is érdemes részt venni a hamvazkodáson, mert az egész évre elűzi a fejfájást.

Hamvazószerda: szokás, nem szokás

hamvazószerdát megelőző húshagyó kedden van lehetőség még egy jót enni azoknak, akik szeretnék szigorúan betartani a 40 napos böjtöt, mely elsősorban a húsfogyasztásra vonatkozik. Ha a kevésbé szigorú verziót tartjuk, akkor a 40 napos böjt alatt csak hamvazószerdán és nagypénteken kell húsmentesen böjtölnünk, illetve napi háromszor étkezni, és ebből csak egyszer jóllakni, valamint péntekenként kell húsmentes napot tartanunk. Figyelem! A hamvazószerdától húsvétig tartó időszak böjtjébe a vasárnapok nem tartoznak bele, ezek nem számítanak bele a 40 napba.

Hamvazószerda néphagyományai

Ehhez a naphoz kötődik a tél temetésének a népi hagyománya is. Európa-szerte sok helyen ilyenkor temetik a farsangot nagy máglyákat gyújtva. Nálunk az egyik legnépszerűbb téltemetés a busójárás hagyománya, melyre minden évben egyre többen látogatnak el Mohácsra.

hamvazószerda utáni böjti időszakban régebben tilos volt a mulatság, a lakodalom, a cifra ruhában járás. Természetesen ez ma már a hétköznapi életünkben nincsen így – a hamvazószerdát követő torkos csütörtök pedig egyenesen egy gyors „felüdülés” a nagyböjt kezdetét követően.

Busóálarc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top