Szabadidő

10 érdekesség amit nem tudtál az Avatar című filmről

Olyan izgalmas tényeket gyűjtöttünk egy csokorba James Cameron nagy sikerű Avatar című filmjéről, amiket még biztos, hogy nem hallottál!

Az Avatar című film története szerint egy lebénult katona (Jake Sully) a Pandora nevű bolygón kap új küldetést, ahol az emberekhez nagyon hasonló, de nyelvükben és kultúrájukban eltérő na’vik élnek. A gyönyörű és érintetlen világ halálos veszélyeket tartogat a bolygóra látogató emberek számára, akik egy különleges technológia segítségével (avatar testeket irányítva) kerülhetnek közelebb a bolygón élő na’vikhoz. A két faj közötti béke azért is fontos, mert a na’vik lakóhelye alatt található ásványi anyagban gazdag területet szeretnék kiaknázni a Pandorára érkező telepesek. Jake közel kerül a na’vi törzsfőnök lányához Neytirihez, ám a türelmetlen és pénzéhes vállalat megindítja a háborút a na’vik természeti kincseik ellen, Jake-nek pedig választani kell, hogy emberként vagy na’viként harcol. 

A film ötlete

Bár a világ számára már ünnepelt rendező és forgatókönyv író volt James Cameron (Terminátor, Terminátor 2., Rambo 2., A bolygó neve: Halál, Két tűz között, Titanic), amikor az Avatar című filmet bemutatták, a film ötlete már 1994-ben ott motoszkált Cameron fejében. A 80 oldalas forgatókönyvet végül néhány évig pihentette, közben elkészítette a Titanic című filmet, ami 11 Oscar-díjat nyert. James Cameron 1999-ben újra nekilátott az Avatar című filmnek, de úgy látta, hogy a technika még nem elég fejlett ahhoz, hogy vászonra vigye Pandora egyedülálló világát.  A forgatókönyv véglegesítéséhez végül 2006-ban kezdett bele, de 2005-ben már kutatások végzett.

A na’vik nyelve

2005-ben James Cameron megbízott egy nyelvészt, hogy a semmiből egy olyan nyelvet építsen fel, amelyet a színészek könnyen ki tudnak mondani, de nem hasonlít egyetlen élő emberi nyelvre sem. Dr. Paul R. Frommer 1000 szót alkotott meg, ebből végül 500-at használtak fel a filmben. A film na’vi főszereplője, a Neytirit alakító Zoe Saldana évekig tanulta a na’vi nyelvet, hogy tökéletes beszéljen a jeleneteiben, mint a na’vi törzsfőnök lánya. Sam Worthington, aki Jake Sullyt, az avatar testbe bújtatott katonát játszotta, egy interjúban elárulta, hogy könnyebben meg tudta tanulni a na’vi nyelvet, mint az amerikai akcentust. 

Avatar: a rekorder film

Az Avatar lett az első film, amelynek bevételi összege először meghaladta a 2 milliárd dollárt. 2010-ben a film az Egyesült Államokban a legkelendőbb filmje lett. Az Avatar hivatalosan 237 millió dollárba került, előzetes becslések szerint 280-310 millió dolláros bevételben bíztak a forgalmazók, de ezt jócskán túlteljesítette.

CGI jelenetek

Cameron akkor határozta el, hogy CGI technikával rögzíti majd a filmet, amikor megnézte a Gyűrűk ura: A két torony című filmet, ahol a gyűrű után áhítozó Gollam alakja teljes egészében ezzel a technikával került a filmvászonra. James Cameronnak azonban várni kellett néhány évet arra, hogy a számítógépes jelenetekben alkalmazott technika előrehaladjon annyit, hogy a CGI-jal foglalkozó filmstúdiók meg tudják valósítani az álmait. A filmben elkészített több CGI jelenet 47 órás munka eredménye. 

Ismert színészek helyett ismeretlen főszereplő

Matt Damon és Jake Gyllenhaal voltak a stúdió első választásai Jake Sully szerepére, de James Cameron úgy döntött, hogy a kevésbé ismert színészt szeretne a főszereplőnek választani. Sam Worthington az autójában élt akkoriban és egyáltalán nem voltak ismert szerepei a film előtt. Amikor elment a meghallgatásra, nem tudta, hogy mire vállalkozik. Amikor behívták egy felvételre, a személy aki felhívta semmit sem mondott neki a film történetéről, sőt a rendező nevét sem említette meg. Worthington úgy gondolta, hogy időpocsékolás elmenni, de végül mivel nem volt akkoriban munkája, bevállalta a filmet, amivel világhírnévre tett szert. 

Dr. Seuss Lorax című mesekönyve

Amikor Grace (Sigourney Weaver) az Avatar projekt vezetője egy elhagyott iskolában jár, felvesz egy könyvet a földről. Ez a könyv Dr. Seuss mesekönyvszerző műve a Lorax. A könyv olyan erdőkről szól, amik tele vannak gyönyörű fákkal és misztikus lényekkel, amelyeket az ember egyre növekvő iparága elpusztít. Ez tökéletes párhuzam a film történetével. 

A viperwolfok

A Pandorán élő farkasszerű viperwolfok hatlábú szárazföldi ragadozók. Ezek a vadak csoportban járnak vadászni, kutya nagyságú éjfekete testükről könnyen felismerhetőek. A viperwolfok hangját a földi hiénák kölcsönözték a filmben. 

Pandora állatvilága és a na’vik

Minden Pandorán élő állatnak hat végtagja van, kivéve az ott élő avatarokat és a na’vikat. Az avataroknak van szemöldökük, és öt ujjuk van a végtajaikon. A na’vik négy ujjal rendelkeznek, és nincs szemöldük. Az avatarok mellkasban és karban szélesebbek, mint a na’vik, így könnyen megkülönböztethetőek. 

Az avatar szó jelentése

Az „avatar” szó szanszkritül  megtestesülést jelent. A hindu szentírásokban széles körben használják, ezzel utalnak Isten emberi megtestesüléseire. A filmben az ember DNS-eiből és egy na’viéból létrehoznak egy mesterséges hibridet, melybe képesek átmenetileg átmásolni az ember tudatát. Ezt a hibrid lényt nevezik „avatárnak”, ami önálló tevékenységre nem képes, egy embernek kell bonyolult berendezéseken keresztül irányítania. Ilyen lény Jake Sully, aki egyébként a való életben mozgáskorlátozott, de avatar alakban ugyanúgy tud járni, mint minden na’vi. 

A szigorú rendező

James Cameronról az a hír járja, hogy nagyon komolyan veszi a munkáját, és ez igaz lehet a film forgatásról kiszivárgott infók alapján. A rendező állítólag egy szögbelövőt tartott a stúdióban, és akinek az Avatar című film forgatás közben megszólt a mobilja, azt egy táblára szögellte, hogy soha többé ne zavarja meg a munkálatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top