Szabadidő

A Disney válthatja valóra Tesla álmát

A szórakoztatóipari óriás egy kevésbé ismert részlege olyan újításokkal áll elő, amelyek a közeli jövőben alapjaiban változtathatják meg életmódunkat.

A Disney névről mindenkinek a rajzfilmek jutnak eszébe – akinek nem, az pedig az egyre terebélyesedő birodalom más leágazásaira, például a Marvel-univerzumra vagy a Csillagok háborújára asszociálhat a legendás rajzfilmcézár neve hallatán.

Azt azonban bizonyára csak kevesen tudják, hogy a cégóriásnak létezik egy Disney Research nevű részlege is, ahol egészen izgalmas kutatási projektekkel foglalkoznak. Ezek egy része a filmszakmához kötődik, például élethűbb számítógépes animáció vagy virtuális fényforrások formájában. Egy másik része azonban olyan, való világbeli fejlesztés, amely a hétköznapi emberek életét teheti kényelmesebbé.

Kábel nélkül tölthető okostelefon

Az egyik ilyen fejlesztés például egy olyan szoba, ahová belépve automatikusan elkezd töltődni például a zsebünkben tartott okostelefon akkumulátora. Vagyis egy olyan, kábel nélküli energiatovábbítási módszer, amelynek köszönhetően nincs szükség bonyolult és sokszor drága kábelezésre, különleges aljzatokra vagy épp telefontokokra, csupán egy megfelelően kialakított helyiségre, szobára.

Nikola Tesla már közel 130 éve megalkotta a módszer lelkét képező Tesla-tekercset (Fotó: iStockphoto)

A tudományosan kvázistatikus üregrezonancia (quasistatic cavity resonance – QSCR) nevű technológia segítségével már két éve létrejött az a különleges szoba, amelynek falaira alumíniumtartalmú festéket vittek fel, a közepén pedig egy vörösréz rúd található. A megoldás – az otthoni wifi routerekhez hasonlóan – a rádióhullámokhoz hasonló elektromágneses hullámokat bocsát ki, amelyet a készülékek képesek venni, majd visszaalakítani energiává.

A kísérleti modell eddig 40-95 százalékos hatékonysággal volt képes minderre, az eddigi módszerrel pedig akár 1900 wattot is képesek voltak vezetékek nélkül továbbítani. A következő lépés az lesz, hogy csökkentik a felhasznált alumínium mennyiségét, illetve már meglévő helyiségeket alakítanak át olyan különleges festék segítségével, amely szintén vezeti az áramot.
A módszerhez hasonlót a XX. század hajnalán a legendás fizikus, Nikola Tesla is bemutatott a nevét viselő Tesla-tekercs segítségével.

A Disney természetesen a saját hasznára fordítaná a technológiát: segítségével a cég vidámparkjaiban szabadon mozoghatnának az emberek, miközben a különféle digitális készülékeik feltöltődnek a zsebükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top