Szabadidő

Rasszista botrányba keveredett az Oscar-jelölt színész

Természetesen tagadja a vádakat, de az eset részleteinek ismeretében úgy tűnik, a védekezése gyenge lábakon áll.

A szóban forgó színész nem más, mint a 66 éves Liam Neeson, aki egy hétfőn megjelent interjúban beszélt egy 40 évvel ezelőtti esetről.

A Schindler listája, az Igazából szerelem és az Elrabolva sztárja legújabb filmjét, a Cold Pursuit című alkotást népszerűsítette volna, eközben viszont elmesélte, hogy négy évtizeddel ezelőtt egy barátnője – aki azóta már nem él – elmesélte neki, hogy megerőszakolták. Neesont nagyon felzaklatta az eset, és kérdezgetni kezdte az elkövetőről, a nő viszont csak annyit tudott elmondani, hogy egy fekete férfi volt a tettes.

A színész, aki jó pár olyan filmben is szerepelt, amelynek központi témája a bosszú, ekkor úgy érezte, hogy erőszakkal kell rendezni a helyzetet, illetve ezen a módon akarta kiadni magából a dühét. Neeson az újságnak nyilatkozva elmondta, fegyverrel a zsebében felkerekedett és akkori lakóhelyén a feketék által lakott negyed felé indult.

„Direkt mentem oda és csak arra vártam, hogy valaki belém kössön, hogy fizikai erőszakkal reagálhassak – mesélte az interjúban. – Négy vagy öt alkalommal tettem ezt meg.”

Liam Neeson azt állítja, nem rasszista indíttatásból indult színes bőrű emberekre vadászni (Fotó: Getty Images)

Felrobbant az internet

Az interjú megjelenését követően felzúdultak az olvasók, akik közül sokan rasszistának bélyegezték az ír színészt. Neeson azonban tagadja, hogy fajgyűlölet vezérelte volna.

„Ha a barátnőm azt mondta volna, hogy egy ír, egy skót, egy brit vagy egy litván volt a tettes, ugyanígy reagáltam volna – magyarázta a sztár. – Így akartam kiállni mellette, és ezzel a szörnyű, középkori megoldással akartam helyreállítani a becsületét. Utólag engem is sokkolt és bántott, hogy ilyesmit tettem, ezért szakember segítségét kértem.”

Neeson azt is elárulta, hogy templomba is ment meggyónni az esetet, ezt követően pedig napi kétórás erőltetett sétával próbálta kiadni magából a mérgét.

A színész interjújára többek között Gary Younge, a Guardian egyik fekete újásgírója is reagált: „legközelebb, amikor valaki megkérdezi, hogy miért szorongok [a bőrszínem miatt], teljes magabiztossággal kijelenthetem, hogy azért, mert lehet, hogy éppen egy Oscar-jelölt színész mászkál valahol az utcán, aki meg akar ölni, ezért folyamatosan résen kell lennem. Neeson dühös volt és úgy döntött, hogy a haragját kollektív büntetésként olyan embereken tölti ki, akiket a bőrük színe köt össze.”

A korábbi labdarúgó és rasszizmusellenes aktivista, John Barnes azonban védelmébe vette a színészt a BBC Radio 5-nak adott interjújában.

„Szégyenkezett a tette miatt, megértette, hogy amit gondolt, és amit tett, az hiba volt – mondta Barnes. – Szükségünk van az efféle párbeszédekre, mert rengeteg ember viszonyul hasonló módon a feketékhez vagy épp a kínaiakhoz. Érthető, hogy ő is így reagált, mert a világ – hibás módon – arra nevelte, hogy ezt kell tenni egy ilyen esetben.”

Barnes hozzátette, Neeson kitüntetést érdemelne, amiért az incidens után viszonylag hamar beismerte, hogy hibázott.

Kehinde Andrews, a Birmingham City University professzora más véleményen volt, szerinte Neeson nyilatkozata sértő volt, emellett ízléstelennek nevezte, hogy a színész mindezt legújabb filmjének kampánykörútja során mondta.

Neeson az ABC Good Morning America című műsorában reagált az esetre, ahol azt mondta, a történet elmesélésével az volt a célja, hogy az emberek megnyíljanak, és elkezdjenek beszélni a témáról.

„Mind úgy teszünk, mintha politikailag nagyon korrektek lennénk – mondta a színész. – De néha elég csak megkaparni a felszínt, és felfedezzük, hogy mennyi rasszizmus és bigottság rejtőzik alatta.”

Egyelőre itt tart az ügy, illetve annyi már történt, hogy a Cold Pursuit New York-i díszbemutatóját két órával a kezdés előtt lefújták a botrány miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top