Szabadidő

A Fradi-sast megálmodó magyar szobrász alkotása köszöntötte a Super Bowl nézőit

Legalábbis azokat, akik a helyszínen nézték meg az NFL döntőjét. Ha ismerős a stílus, az nem a véletlen műve.

Az atlantai Mercedes-Benz Stadium impozáns épülete már önmagában is kész remekmű, de azért ne menjünk el szó nélkül az épület előtt szárnyait bontogató, fémből készült sólyomszobor mellett sem. Már csak azért sem, mert az installáció egy magyar művész alkotása.

Az atlantai Mercedes-Benz Stadium volt az 53. Super Bowl helyszíne (Fotó: Getty Images)

Szőke Gábor Miklós szobrász ugyanis a világ legnagyobb madárszobrát hozta létre: a sólyom közel 12,5 méter magas, tömege pedig több mint 33 tonna. A méretek miatt egy 3000 négyzetméteres stúdióra és csaknem 200 ember munkájára volt szükség, hogy az atlantai sólyom elkészülhessen. A helyszínt üzemeltető Darden & Co. projektmenedzsere, Chris Holdsworth szerint Szőke műve a stadion védjegyévé vált.

A hatalmas sólyom a városi csapat, az Atlanta Falcons előtt is tiszteleg (Fotó: www.gabormiklosszoke.com/Szőke Tímea)

A témaválasztás persze adta magát, a Mercedes-Benz Stadium ugyanis az otthona Georgia állam első számú amerikaifutball-csapatának, az Atlanta Falconsnak. Az épp felszállni készülő madár pedig tökéletesen testesíti meg a sportklub tavaly elfogadott új mottóját, a „Rise Up!”-ot (Emelkedj!).

„A szobor egyszerre sólyom, ugyanakkor egy főnix is” – mondta Hauer Berta, Szőke Gábor Miklós üzlettársa egy, az Atlanta Journal-Constitutionnek adott interjú során.

Az atlantaiak nagyon büszkék a szoborra (Fotó: www.gabormiklosszoke.com/Szőke Tíma)

„Nagyon inspirált, hogy a város porig égett, de újra és újra képes volt felemelkedni” – mondta Szőke Gábor Miklós, utalva ezzel arra, hogy az amerikai polgárháború során az északi sereg egyik tábornoka, William T. Sherman parancsára felgyújtották Atlanta üzleti negyedét.

Érdekesség, hogy a megbízás egy szerencsétlen véletlen miatt kis híján elkerülte a szobrászt, az ezzel kapcsolatos e-mail ugyanis véletlenül a levélszemét közé került. Szőke Gábor Miklós nevét akkor ismerhette meg a világ, amikor átadták a budapesti Groupama Aréna előtt álló „Fradi-sas” szobrot, amely az atlantai sólyom „kistestvére”, de még így is a második legnagyobb madárszobor a világon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top