Szabadidő

Tablet helyett: 5 kreatív játékötlet otthonra

Néha szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnik ,hogy leszedd a gyerekeket a tabletről. Teljesen beszippantja őket a kütyü, úgy, hogy közben még kommunikálni sem lehet velük. Összegyűjtöttünk 5 alternatív elfoglaltságot, amivel mindketten jól szórakozhattok, s a gyerekek még tanulnak is belőle.

Igen, bevallhatjuk őszintén, hogy néha nekünk is kényelmesebb megoldásnak tűnik a gyerekek kezébe nyomni a tabletet vagy az okostelefont, amíg mi elvégezzük az otthoni teendőket. De ha azt szeretnénk, hogy értelmesen kommunikáló, gondolataikat, érzéseiket kifejezni tudó emberekké váljanak, bizony el kell vennünk tőlük a táblagépet. Öt  szuper játékalternatívát mutatunk, amire tuti ráharapnak, és el is felejtik a nyomkodni való kütyüket.

1. Főzzetek együtt!

A legutóbbi idők legnagyobb vívmánya a gasztronómiai forradalommal együtt, hogy menő lett főzni. A leghíresebb séfek kedveltségi indexe majdhogynem a menő focistákéval vetekszik. Így már biztosan nemcsak a lányokat tudjuk bevonni a hétvégi menüsor elkészítésébe, de a srácokat is, akik szeme előtt lehet, hogy Széll Tamás sikerei lebegnek. Nyugodtan bízd rájuk, akár a legkisebbekre is, a tészta összekeverését, gyúrását, az ételek fűszerezését, persze legyél mellettük, és próbálj meg lazítani közben. Nem baj, ha a tej mellé megy, a liszt kiszóródik, legalább jót szórakoztok együtt.

Együtt főzni öröm

Együtt főzni öröm

2. Kézműveskedjetek!

Nosztalgiával gondolsz saját gyerekkorodra, amikor a nagypapa fészerében tutajt szögeltetek össze az unokatesókkal? A te gyerekedet pedig csak a videójátékok érdeklik? Ez azért biztosan nem igaz. Adj a kezébe papírt, ollót, fát, textilt, és hidd el, neki is megered a fantáziája. Akár varrhattok is együtt egyszerű öltésekkel: rajzoljatok meg egy képet papírra, amit aztán színes cérnával körbe lehet öltögetni. Készítsetek babaruhát az otthon talált maradék ruhaanyagokból. Origamizzatok színes papírokkal, az internet telis-tele van DIY-ötletekkel, ahonnan lehet inspirálódni.

DIY How to Make Kick the Buddy Game from Cardboard

DIY How to Make Kick the Buddy Game from Cardboard - by Hack Room #HowToMake #CardboardGame #KicktheBuddy #Buddy - Subscribers : https://goo.gl/ZgfTU9 - Buy T-Shirt NOW! https://lifeawesome.net/ Music: - Brontosaurus - Topher Mohr and Alex Elena by LIMO Recording Studio - Heaven Voices by Waimis https://soundcloud.com/waimis Creative Commons - Attribution 3.0 Unported - CC BY 3.0 http://creativecommons.org/licenses/b...

3. Játsszatok kincskeresőset!

Akár a lakásban vagy kisebb kertben is lehet kincskeresőset játszani. Tuti, hogy minden gyerek benne lesz a kincskeresős játékban. A kisebbeket lehet hideg-meleg játékkal rávezetni a lelőhelyre, míg a nagyobbaknak már elrejthetsz kis cetliken fejtörős rejtvényeket útmutatóként a következő állomáshoz, míg végül eljutnak a kincshez. A „kincs” mindenképpen legyen valami apróság, aminek azért nagyon örülnek: cukorka, kis csoki, kisautó vagy valami élmény (mozi, állatkert).

4. Hívd át a barátait!

Igen, ez néha nem könnyű vállalás, de hidd el, a barátaival együtt jobban rá lehet venni őket a közös játékra. Ráadásul az iskolában tényleg nincs sok idejük a szabad játékra. Suli után vagy hétvégén önfeledten átadhatják magukat a játék örömének. Lányok rendezhetnek „mozis” előadást, mikor eljátsszák kedvenc filmjeiket. A fiúkat pedig küldjük ki focizni vagy hógolyózni az udvarra.

5. Jelmezkészítés

A farsangi időszakban még aktuális is, de bármikor nekiállhattok elkészíteni a gyerkőc kedvenc mesehősének jelmezét. Ilyenkor hasznosítsatok minden felesleges dolgot, amit otthon találtok: cipősdoboz, szakadt ruhák, zokni, hurkapálcikák, üres műanyag palackok. Engedjétek szabadjára a fantáziátokat, ami a csövön kifér!

Szuperhősjelmez

Szuperhősjelmez

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top