Szabadidő

Lelőtték Dórit, az Afrikát is megjárt jeladós vadludat

Párja, Sanyi orvvadászok áldozata lett Tunéziában, Dórit Magyarországon lőtték le.

Elpusztult a Dóri nevű nyári lúd, a Magyarországon jeladóval ellátott madarak közül ő járt a legmesszebb a fészkelőhelyétől. Az Afrikát is megjárt vadludat néhány nappal ezelőtt egy Csorna és Pásztori közötti kavicsbányában lőtték le – számolt be a Madárvárta a Facebook-oldalán.

Dóri 2017 nyarán kapott nyakgyűrűbe szerelt nyomkövetőt Sanyi névre keresztelt párjával együtt. Telelésre a tunéziai Ichkeul-tóig repültek, ahol néhány hét után Sanyi orvvadászat áldozata lett.

A GPS- jelek alapján a tunéziai hatóságok elfogták az orvvadászt, és eljárás indult ellene, mivel a Nemzeti Park védett területén tiltott helyen ejtette el a madarunkat. Sanyi jeladóját azóta sem sikerült visszaszerezni, de az állatvédők nem adják fel.

Dóri még eljutott Algériába, mielőtt visszaindult volna a Fertőre. Nem választott új párt, 2018-ban nem költött. A Fertő környékén mozgott, néha rövid időre a hansági árasztásokra kirándult. Már nem derül ki hová indult, amikor lelőtték, az irány a Velencei-tóra mutat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top