Szabadidő

CES 2019: áramot vezet a fejünkbe a jövő fejhallgatója

Az internet már a súlyzóinkban van. Legalábbis a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai szakvásárán látottak szerint, ahol egészen különleges eszközöket is bemutattak a sportolásra fogékony közönségnek

Las Vegasban múlt hét pénteken ért véget a Consumer Electronics Show, vagyis a CES 2019, ahol az IT-, és a digitális világ színe-java felvonult, hogy bemutassa legújabb fejlesztéseit az érdeklődőknek. Korábban mi is írtunk már a Hyundai lépegető autójáról, az LG összehajtható tévéjéről is – testvérlapunk, a 24.hu pedig saját tudósítót küldött a CES-re. Most azonban a sporteszközök következnek.

Az okostelefonok elterjedésével óriási karriert futnak be éppen az úgynevezett fitneszkarkötők (vagy health trackerek), illetve az okosórák, amelyek most is szép számban képviseltették magukat a különféle standokon. Kezdjük is ezekkel.

Testhő hajtja az okosórát

A tudatos sportolók egyik nagy bosszúsága, amikor épp a rekordgyanús szigetkör felénél merül le az okosórájuk, így oda a szép eredmény. Erre kínál megoldást a Matrix Powerwatch 2 elnevezésű szerkezet, amely akkumulátorát testünk hőjével, illetve a környezet fényével képes feltölteni. Emellett a szokásosnak mondható funkciókészlet található rajta, van benne beépített GPS, szívritmusfigyelő, kalóriaszámláló és természetesen kompatibilis az Apple HealthKitjével és a Google Fit rendszerével is. Az ára a manapság kapható komolyabb okosórák szintjén van, 395 dollárt, vagyis valamivel több mint 111 ezer forintot kell fizetni érte, kivéve azoknak, akik az Indiegogo közösségi adománygyűjtő oldalon támogatták a projektet, ők már 249 dollrárért (picivel több mint 70 ezer forint) vihetik.

A Matrix PowerWatch 2 nem fog lemerülni az edzés közepén (Fotó: Indiegogo)

Kardiológia a csuklónkon

Különleges okosórát fejlesztett a Withings is a CES-re, amely egészen egyedülálló a piacon: a Withings Move ECG nevű órának ugyanis nincs érintőkiépernyője, egy sima analóg óralapot látunk – igaz, abból egy csinos dizájnú darabot – ha ránézünk. Cserébe viszont teljes EKG-vizsgálatot tudunk végezni a segítségével, az eredményeket pedig okostelefonunk képernyőjén, az erre szolgáló alkalmazásban tekinthetjük meg. Sőt, az óra még arra is figyelmeztet, ha valami rendellenességet érzékel, tehát ha úgy véli, érdemes lenne felkeresni a szakorvosunkat.

A Withings Move ECG egy üdítően klasszikus külsejű, “analóg” okosóra (Fotó: Withings)

Emellett hozza a sportóráktól elvárható „kötelezőt”: lépésszámláló, sebességmérő, sőt még kifejezetten az úszáshoz kifejlesztett teljesítményérzékelő is került bele. Elsősorban azoknak ajánlott, akik nem kedvelik a túlzottan „teki” kinézetű okosórákat. Egyelőre nem közölték, hogy a szerkezet mennyibe fog kerülni, de akit érdekel, a Withings weboldalán feliratkozhat a cég hírlevelére.

Intelligens kettlebell beépített edzővel

A Jaxjox KettleBellConnect nevű eszköze önmagában is érdekes, illetve jól mutatja, hogy a fizetős szolgáltatások hogyan vetik meg a lábukat a jellemzően hirdetésekkel operáló digitális világban. A sporteszköz egyik különlegessége, hogy állítható a tömege – 5,5 és 19 kiló között – így nem kell egy egész készlet porfogóként is működő vasat kerülgetni otthon vagy az edzőteremben.

A JaxJox intelligens kettlebelljének kedvünk szerint állíthatjuk a súlyát (Fotó: JaxJox)

Emellett azonban szenzorokat is építettek a kettlebell belsejébe, aminek köszönhetően edzés közben képes figyelni, hogy megfelelően végezzük a gyakorlatokat, de arra is tud figyelmeztetni, hogy az egyes gyakorlatokat meddig csináljuk, és mikor váltsunk a következőre. Az ára egyelőre elég borsos, 349 dollárt, vagyis szűk százezer forintot kérnek érte, a technológia fejlődésével azonban várhatóan ez csökkenni fog a közeli jövőben. A Jaxjox egyébként előfizetéses formában is kínálja a különleges kettlebellt: havi 30 dollárért már hozzájuthatunk a szerkezethez, amely mellé élő edzések is járnak az interneten keresztül.

Árammal turbózza az agyunkat a fura fejhallgató

Akár modern kínzóeszköznek is nézhetnénk a Halo Sport 2 elnevezésű fejhallgatót, amely nem kimondottan fitneszeszköz, mégis hozzájárulhat, hogy javuljon a teljesítményünk. A zajszűrővel is felszerelt füles különlegessége ugyanis, hogy a felső pánton elhelyezett tüskéken keresztül kis mértékű elektromosságot vezet az agyba, a fejlesztők szerint pedig ez serkenti agyunk természetes plaszticitását, ami azzal jár, hogy az úgynevezett motoros idegrendszerünk – amelynek többek között a mozgás képességét köszönhetjük – gyorsabban fejlődik, így könnyebben sajátíthatunk el új mozgásformákat. A cég elővételben 299 dollárért, azaz bő 84 ezer forintért kínálja a futurisztikus fejhallgatót, az első szállításokat 2019 áprilisára ígérik.

A Halo Sport 2 elektromos árammal segíti a különféle mozgásformák gyorsabb elsajátítását (Fotó: Haloneuro.com)

Okosbokszzsákot fogunk ütni otthon

Napjainkban, amikor már egy tisztességes fogkefét sem adnak el internetcsatlakozás nélkül, igazán nem csoda, hogy már bokszolni is csak úgy lehet, hogy ütéseinket szenzorokkal és szoftverekkel elemeztetjük. A Fight Camp intelligens bokszzsákja ugyanis figyeli, hogy milyen gyorsan és milyen erővel ütjük meg, így könnyen fejleszthetjük a technikánkat.

A teljes csomagért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a bokszzsákból, kesztyűből, padlóra helyezhető csúszásgátló matracból és kézvédőkből álló pakkért ugyanis 995 dollárt, azaz több mint 280 ezer forintot kérnek, akinek azonban már mindene megvan, külön megvásárolhatja a szenzorokat is, amelyek egy hagyományos bokszkesztyűbe is beépíthetőek. Ezért „csak” 399 dollárt, vagyis bő 112 ezer forintot kérnek. A Fight Camp a Jaxjoxhoz hasonlóan szintén kínál online edzéseket is, havi 39 dollárért.

Találj edzőtermet külföldön is!

Sportos utazók számára hiánypótló lehet a Flexit nevű alkalmazás, amelyen keresztül szinte bárhol megkereshetjük azokat az edzőtermeket, ahol a számunkra megfelelő mozgásformák segítségével izmosodhatunk, fogyhatunk. A Flexit rendszerével ráadásul akár a telefonunkon keresztül fizethetünk is a szolgáltatásért, így nem kell tagságit váltani néhány alkalomért.

Síelni is csak okosan!

A téli sportok kedvelői számára már fejlesztettek mindenféle alkalmazást, amivel mérhetik a sebességüket, azonban a tudatos síelőknek eddig nem volt igazán pontos eszköze a technikájuk elemzésére. Ezen segít az Atomic Hawx Ultra Connected intelligens sícipője, amely beépített szenzoraival képes mérni a különféle gyorsulási erőhatásokat, a kanyarok ívét, a sebességet, sőt egyensúlyunkat és az általunk kifejtett erőt is rögzíti és elemzi, egy átsíelt nap végén pedig tanácsokkal lát el, hogyan lehetünk a lejtők királyai. Sajnos egyelőre még nem kapható, így valószínűleg csak a következő síszezonban lehet kipróbálni.

Az Atomic Hawx Ultra Connected sícipő menet közben elemzi a technikánkat (Fotó: Atomic)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top