nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Múzeumi kacsák árasztották el az internetet

Múzeumi kacsák árasztották el az internetet

Álhírekkel terhelt világunkban a kacsa szó láttán elképzelhető, hogy sokan nem a jópofa szárnyasokra gondolnak, de szerencsére ezúttal valóban róluk lesz szó.
Andersen Dávid
Andersen Dávid
f Ajánlom

Egészen csodálatos dolgok tudnak történni az interneten, amikor különféle szakterületek képviselői egymásra találnak. Talán olvasóink is emlékeznek még, amikor pár éve néhány lelkes biológus cukiságcunamit zúdított a Twitter közösségi oldalra. Voltaképpen egyfajta barátságos versengés alakult ki, hogy melyikük szakterületén előforduló állatok a legaranyosabbak. A végeredménnyel mindenki csak jól járt, hiszen rengeteg cuki fotót lehetett nézegetni, mindenféle érdekes élőlényről.

A múzeumi kacsák kicsit másképp néznek ki (Fotó: iStockphoto)

Múzeumok és kacsák

Elsőre akár elborult skandináv művészfilm címe is lehetne a fenti közcím, pedig valójában csak arról van szó, hogy a Nagy-Britannia vidéki életét bemutató The Museum of English Rural Life (The MERL) Twitter-oldalának kezelői múlt héten üzenetet küldtek a British Museum Twitterére, amiben ennyi állt:

Hé, British Musem, hadd lássuk a legjobb kacsátokat!

A felkérés pedig értő fülekre talált, a British Museum közösségi médiáért felelős csapata nem tétlenkedett, és hamar válaszoltak az alábbi fotóval, amely egy szépségápolási szereket tartalmazó míves dobozkát ábrázol, az ókori Egyiptomból.

De nem csak a British Museumban kaptak az alkalmon, hogy kedvenc kacsájukat megmutassák a világnak. A University of Reading múzeumi tanulmányokkal foglalkozó tanszéke az alábbi, kacsaalakú agyagkorsóval szállt versenybe.

Az amerikai J. Paul Getty Museumnál talán kissé félreérthették a feladatot, de mentségükre legyen mondva, hogy ők is elismerték, az alábbi alkotás nem kifejezetten egy kacsa, de határozottan kacsaszerű.

A Radcliffe Obszervatórium ugyan nem kifejezetten a szárnyasokkal foglalkozik – még szobor formájában sem – de ők sem akartak kimaradni a hápogó buliból, így ők egy szégyentelen kacsabűnözést ábrázoló képpel álltak csatasorba. Jól látható, hogy a pimasz szárnyas épp a kávézó teraszán csillapítja éhségét a vendégek kárára.

Dr. Elizabeth Brutonnek köszönhetjük az alábbi versenyzőt: ez a műanyag kacsa egyike annak a harmincezer hasonló figurának, amellyel a kilencvenes években a tengeri áramlatokat vizsgálta Curtis Ebbesmeyer oceanográfus és kutatócsapata. A műanyag kacsákat egyszerűen a tengerbe öntötték, majd figyelték, hogy hol sodorja partra őket a hullámverés. Az alábbi kiskacsa ma már a Science Museum tárlatának állandó tagja.

A Norfolk Museum Service egy kevésbé barátságos szárnyassal szállt versenybe, bár tény, hogy állításuk szerint az ő kacsájuk hangszereken is tud játszani. A MERL twitteresei erre csak annyit írtak, hogy akkor a Wonderwall című számot szeretnék kérni az Oasistől.

A Metropolitan múzeum és a párizsi Musée d’Orsay egy-egy festett madárral vágott vissza

A MERL eközben arra is időt szakított, hogy feleljenek a British Museumnak, az alábbi, kacsát formáló gyaluval.

A The Mary Rose Museum viszont ragaszkodott hozzá, hogy az ő hagyományos népi viseletbe öltözött gumikacsái a legjobbak.

Az i-re a pontot végül a párizsi Louvre tette fel, az alábbi, csodaszép, kézi festésű kacsával, amely szintén az ókori Egyiptomból származik, és konzervatív becslés szerint is több mint háromezer éves.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a legjobb, maradjunk annyiban, hogy az összes múzeumi kacsa csodálatos, főleg ilyen formában.

Megosztás Facebookon