Szabadidő

Múzeumi kacsák árasztották el az internetet

Álhírekkel terhelt világunkban a kacsa szó láttán elképzelhető, hogy sokan nem a jópofa szárnyasokra gondolnak, de szerencsére ezúttal valóban róluk lesz szó.

Egészen csodálatos dolgok tudnak történni az interneten, amikor különféle szakterületek képviselői egymásra találnak. Talán olvasóink is emlékeznek még, amikor pár éve néhány lelkes biológus cukiságcunamit zúdított a Twitter közösségi oldalra. Voltaképpen egyfajta barátságos versengés alakult ki, hogy melyikük szakterületén előforduló állatok a legaranyosabbak. A végeredménnyel mindenki csak jól járt, hiszen rengeteg cuki fotót lehetett nézegetni, mindenféle érdekes élőlényről.

A múzeumi kacsák kicsit másképp néznek ki (Fotó: iStockphoto)

Múzeumok és kacsák

Elsőre akár elborult skandináv művészfilm címe is lehetne a fenti közcím, pedig valójában csak arról van szó, hogy a Nagy-Britannia vidéki életét bemutató The Museum of English Rural Life (The MERL) Twitter-oldalának kezelői múlt héten üzenetet küldtek a British Museum Twitterére, amiben ennyi állt:

Hé, British Musem, hadd lássuk a legjobb kacsátokat!

A felkérés pedig értő fülekre talált, a British Museum közösségi médiáért felelős csapata nem tétlenkedett, és hamar válaszoltak az alábbi fotóval, amely egy szépségápolási szereket tartalmazó míves dobozkát ábrázol, az ókori Egyiptomból.

De nem csak a British Museumban kaptak az alkalmon, hogy kedvenc kacsájukat megmutassák a világnak. A University of Reading múzeumi tanulmányokkal foglalkozó tanszéke az alábbi, kacsaalakú agyagkorsóval szállt versenybe.

Az amerikai J. Paul Getty Museumnál talán kissé félreérthették a feladatot, de mentségükre legyen mondva, hogy ők is elismerték, az alábbi alkotás nem kifejezetten egy kacsa, de határozottan kacsaszerű.

A Radcliffe Obszervatórium ugyan nem kifejezetten a szárnyasokkal foglalkozik – még szobor formájában sem – de ők sem akartak kimaradni a hápogó buliból, így ők egy szégyentelen kacsabűnözést ábrázoló képpel álltak csatasorba. Jól látható, hogy a pimasz szárnyas épp a kávézó teraszán csillapítja éhségét a vendégek kárára.

Dr. Elizabeth Brutonnek köszönhetjük az alábbi versenyzőt: ez a műanyag kacsa egyike annak a harmincezer hasonló figurának, amellyel a kilencvenes években a tengeri áramlatokat vizsgálta Curtis Ebbesmeyer oceanográfus és kutatócsapata. A műanyag kacsákat egyszerűen a tengerbe öntötték, majd figyelték, hogy hol sodorja partra őket a hullámverés. Az alábbi kiskacsa ma már a Science Museum tárlatának állandó tagja.

A Norfolk Museum Service egy kevésbé barátságos szárnyassal szállt versenybe, bár tény, hogy állításuk szerint az ő kacsájuk hangszereken is tud játszani. A MERL twitteresei erre csak annyit írtak, hogy akkor a Wonderwall című számot szeretnék kérni az Oasistől.

A Metropolitan múzeum és a párizsi Musée d’Orsay egy-egy festett madárral vágott vissza

A MERL eközben arra is időt szakított, hogy feleljenek a British Museumnak, az alábbi, kacsát formáló gyaluval.

A The Mary Rose Museum viszont ragaszkodott hozzá, hogy az ő hagyományos népi viseletbe öltözött gumikacsái a legjobbak.

Az i-re a pontot végül a párizsi Louvre tette fel, az alábbi, csodaszép, kézi festésű kacsával, amely szintén az ókori Egyiptomból származik, és konzervatív becslés szerint is több mint háromezer éves.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik a legjobb, maradjunk annyiban, hogy az összes múzeumi kacsa csodálatos, főleg ilyen formában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top