Szabadidő

Tudod, mi az a mismi takin? Most érkezett egy a fővárosi állatkertbe – fotók

A fiatal hím egy franciaországi állatkertből költözött Budapestre.

Theo, a mismi takin a budapesti állatkertben (Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Új lakó érkezett nemrégiben a budapesti állatkertbe: egy mismi takin. A veszélyeztetett patás őshazája a Himalája keleti vidéke, a Fővárosi Állat- és Növénykert új látványossága – a Theo nevű állat – viszont egy franciaországi állatkertből érkezett az európai fajmegmentő tenyészprogram keretében.

A takinok nem túl ismertek, ezért lássuk, kik is ők. Az akár többmázsásra is megnövő állatok első látásra a bölényekkel, bivalyokkal, szarvasmarhával állnak közelebbi rokonságban. A kutatások azonban kimutatták, hogy rokonság szempontjából a juhokhoz és a kecskékhez állnak legközelebb.

Négyféle takin létezik, a mismi takin az indiai Arunácsal Prades államban, Mianmar északi részén, illetve Tibet délkeleti részén, valamint Jünnan tartomány északnyugati területin őshonos. A faj a Mismi-hegyekről kapta a nevét.

A budapesti állatkert hím mismi takinja 2015-ben született a franciaországi Beauval Állatkertben, onnan érkezett Budapestre. Nem Theo az első takin a fővárosi állatkertben: egy szecsuáni takint is láthatott a közönség, ám a Duncan nevű idős állat a napokban elpusztult.

Az új generációt Theo képviseli, és ha megérkeznek a nőstények is mellé, az állatkert reményei szerint lehetőség nyílik majd a szaporításra is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top