Szabadidő

Ezért mosolyog ma egy Napocska a Google főoldalán

Ma egy mosolygós Napocska foglalta el a Google logóját, te is örülni fogsz, ha megtudod, miért!

Már évtizedes szokás a legnagyobb keresőoldalnál, hogy nagyobb eseményeket rajzolt vagy animált Google-logók helyettesítik. Ma sincs ez másként, a klasszikus kék-piros-sárga logó helyett egy vidám Napocska fogadja a látogatót. A hét képsoros történet végén kiderül, hogy a Geminidák névre keresztelt meteorraj érkezését ünnepeli így a Google.

A Geminidák meteorraj minden évben december elején jelenik meg. Mostantól két héten keresztül érdemes fürkészni az eget éjszakánként, legnagyobb számban december 14-e körül tűnhetnek fel a hullócsillagok, ilyenkor elvileg akár 120 meteor is látható egy óra alatt, legalább is ezzel kecsegtet a Wikipedia. A meteorraj nevét onnan kapta, hogy a Gemini (Ikrek) csillagkép felől látszanak kiindulni.

A meteorrajt először egy 1862-es feljegyzésben említik először, mert az előtt a 3200 Phaethon nevű kisbolygóról származó meteorok útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top