Szabadidő

Ezt az automatát bármelyik iskola szívesen látná a folyosóján

Könyvautomatát helyzetek üzembe az egyik buffalói iskolában, hogy így ösztönözzék olvasásra a diákokat. Az ötlet nemcsak a gyerekek tetszését nyerte el, de az írók sorra ajánlják fel könyveiket.

A New York államban lévő Buffalóban a felnőttek 30 százaléka funkcionális analfabéta, arányuk tíz százalékkal magasabb, mint az országos átlag. Éppen ezért döntött úgy a város 61. számú iskolája, hogy egy könyvautomatát állít fel az intézményben, ahonnan a gyerekek ingyenesen juthatnak olvasnivalóhoz, így ösztönzik őket az olvasásra.

Az ötlet az iskola igazgatójától, dr. Unseld Robinsontól származik, aki egy másik suliban látta először a könyvautomatát. A most felállított gép speciális érmével működik, amit a diákok a tanáraiktól szerezhetnek be.

A különleges automata felállítását igazi összefogás előzte meg. A gépet gyártó cégnek ki kellett fejlesztenie a könyvek kiadására is alkalmas szerkezetet, egy másik szervezet segített olyan könyveket kiválasztani, amelyek méretüknél fogva alkalmasak arra, hogy az automata kezelni tudja őket. A gép 2000 dolláros árát egy civil szervezet fizette ki, majd 1000 dollár értékű olvasnivalóval töltötték fel.

A másfél évig tervezett projekt végül november végén öltött testet a 61. számú iskolában, ahol a diákok örömmel és kíváncsisággal vették birtokba a könyvautomatát.

A Twitteren az ötletet éltető posztok mellett egyre szaporodnak azok a bejegyzések is, amikben ismert írók ajánlják fel könyveiket az iskola számára, hogy azokat is helyezzék el az automatában.

Bored Panda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top