Szabadidő

Öltöztesse gyermekét kitelepítettnek vagy szegény parasztnak!

Bár a farsangi időszak még picit odébb van, a lelkiismeretes szülők már most is elkezdthetik tervezgetni, hogyan oldják meg a soron következő óvodai vagy iskolai jelmezbált. Jelentjük, az internet készen áll!

Egy ismerősöm küldte át az alábbi képek egyikét, én pedig nem hittem a szememnek, de legalábbis Photoshop-munkára gyanakodtam, amíg be nem ütöttem a Google-be, hogy „kitelepített kisfiú jelmez”.

A megoldás egy farsangi jelmezekkel foglalkozó weboldal formájában érkezett – noha az alábbi jelmezek beszerezhetők olyan nemzetközi oldalakon is, mint az eBay vagy az Amazon –, ahol valamilyen furcsa okból kifolyólag a nagyjából várható kalózos-ninjás-cowboyos szettek mellett akad egy pár igen zavarba ejtő darab.

Például ugye a kitelepített kisfiú jelmez, amelyet felöltve csemeténk bármikor átélheti a második világháborús szőnyegbombázások borzalmait túlélő fiatalok vidám (?) hétköznapjait. A táska feliratából kiderül, hogy ezt elsősorban a szövetséges hatalmakkal szimpatizáló gyerekeknek szánták, a valamilyen okból pulóvernek nevezett mellényen átvetett táska ugyanis egy légiriadó esetére szánt szettet tartalmaz, ezt angol nyelvű felirat jelzi.

Kitelepített kisfiú jelmez, már csak a londoni óvóhely hiányzik (Fotó: eBay)

De ennyinél nem áll meg a jelmezdizájneri ámokfutás, a kapcsolódó termékek között ugyanis egyből megjelenik a kissé konfúz elnevezésű Zöld II. Világháborús Kitelepített Gyerek Kisfiú Jelmez – igaz, ez sajnálatos nem rendelhető, ugyanis elfogyott. Ki hitte volna, hogy ilyen népszerű? Ráadásul annak ellenére, hogy a jelmezt bemutató kisfiúnak kevésbé sikerült átélnie a jelmezzel járó hangulatot és úgy mosolyog, mintha most tudta volna meg, hogy a fotózás után mégsem fogják kitelepíteni.

Ez pedig az úgynevezett “Zöld II. Vilgháborús Kitelepített Gyerek Kisfiú Jelmez” (Fotó: Amazon)

Ha pedig a kedves – és értelmi képességeit tekintve feltehetően kihívásokkal küzdő – szülőnek valamiért nem lenne szimpatikus, hogy a XX. század vérzivataros évtizedeit idéző jelmezekbe öltöztesse csemetéjét, a szaküzlet erre is tudja a megoldást. A Szegény Viktoriánus Paraszt Kisfiú fantázianevű jelmez ugyan nem tökéletes, hiányolok belőle ugyanis egy marék szenet, meg egy kis fiolából felszippantható angolkórt, de itt legalább a modell egy fokkal jobban odatette magát, a kéregető kéztartás tökéletesen autentikusra sikerült.

A gyerekmunkát helyeslő szülőknek pedig az alábbi szett javallott, elvégre talán a szegény paraszt jelmez kevésbé motiváló a kiskorúak számára. Nosza, itt egy hibátlan „Bányász Kisfiú”-jelmez, hogy a kis lurkók átérezzék, mennyire szerencsések, hogy már nem abban a korban kell élniük, amikor 10-12 évesen – ennyi idős gyerekenek ajánlják a kiváló jelmezt – ugyanennyi órában kellene keccsölniük frontvájárként, különben nem elég, hogy nem kapnak vacsorát, de az apjuk még jól el is veri őket nadrágszíjjal.

Azért valami pozitívumot is szeretnék kiemelni, ugyanis végre nem ordas szexizmusról van szó, a bizarr jelmezek megálmodói ugyanis a lányokra is gondoltak. Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy egy 4-6 éves kislány miért öltözne viktoriánus szobalánynak, vagy miért vetne szemet a „Fekete-Fehér Szegény Viktoriánius Gyerek Kislány” elnevezésű szettre, mint ahogy azt se nagyon, hogy ki és miért alkotta meg ezt a jelmezt, de legalább „II. Világháborús Kislánynak” vagy az egy fokkal nagyobb mozgásteret hagyó „Háborús Kislánynak” bárki beöltözhet, 10-12 éves korig.

Remélem, a szóban forgó cég tartja a lépést a világ trendjeivel és a következő báli szezonra már menekültnek, tüntetőnek vagy teszem azt #metoo-áldozatnak is beöltözhetnek majd a 4-12 éves gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top