Szabadidő

Elment Stikli, a Budakeszi Vadaspark közkedvelt mosómedvéje

Stikli múlt pénteken, 17 éves korában hagyta itt az árnyékvilágot, ami fajtársai között matuzsálemi kornak számít.

A Budakeszi Vadaspark közleményben tudatta, hogy múlt pénteken elpusztult Stikli, a park népszerű mosómedvéje. Stikli hosszas betegeskedés után „távozott a vadasparki állatok köréből”, trénere, Jóba Katalin szerint nagyon érdeklődő, aranyos, okos és gyors tanulási képességgel rendelkező állat volt.

Fotók: Surányi Linda / Budakeszi Vadaspark

Stikli a maga tizenhét évével igazi matuzsálemnek számított a mosómedvék között. Fajtársai a vadonban nagyjából öt évig élnek, igaz, az állatkertben tartott példányok között volt már olyan is, amelyik huszonkét évesen pusztult el.

A közkedvelt mosómedve tizenegy évvel ezelőtt került a vadasparkba, és kifutótársával, Dagival töltötte legtöbb idejét. A két állat együtt pihent, napozott és evett, kedvenc eledelük a csirkehús, szőlő és főtt tojás volt.

Stiklivel a látványetetéseken és az állattréningeken is találkozhattak a látogatók: pacsit is tudott adni, hagyta magát megsimogatni, kézből evett, és ügyesen kutatott az elrejtett jutalomfalatok után is.

„Évekkel ezelőtt kezdtünk el együtt dolgozni, ami alatt nagyon sokat tanultunk egymástól. Stikli érdeklődő és okos volt, nagyon gyorsan tanult. Hallgatott a nevére, hívásra jött, tudta, hogy hol van a saját etetős helye, mindig ott várta a délutánt, a közös munkát és szórakozást. Stiklin az öregedés jelei sajnos már tavaly kezdtek megmutatkozni. Ízületi problémái miatt szinte folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Két és fél hete már annyira levert lett, hogy nem evett, alig mozgott, így átszállíttattuk kivizsgálásra a Fővárosi Állatkertbe. Az ottani kezelések hatására jobban lett, de mikor visszakerült, már csak a kifutó belsejében tartózkodott, és egy melegítős infralámpa alatt feküdt. Az állapota múlt hét elejére súlyosbodott, már alig tudott ébren lenni, múlt pénteken pedig örökre lehunyta szemeit” – mondta róla Jóba Katalin.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top