Szabadidő

Láttad már, hogy néz ki a naplemente egy másik bolygón?

A héten az emberiség – na jó, az amerikai űrkutatási hivatal – ismét leszállt a vörös bolygón, a legújabb űrjármű pedig már több elképesztő fotót is küldött.

November 26-án hétfőre virradóra landolt a Mars felszínén az InSight nevű robot, amelynek elsődleges feladata a vörös bolygó talajának elemzése lesz. Az InSight, vagyis az Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy, and Heat Transport robotra szeizmikus érzékelőket is felszereltek, így képes lesz detektálni a talaj mozgását, vagyis a „marsrengéseket” is.

A Curiosity nevű robottal szemben az InSightnak nincsenek kerekei, ezért nem is fog vándorolni a Marson, hanem egy stratégialiag kiválasztott helyszínen végzi majd a méréseit.

Az InSight, a NASA egyik grafikusának elképzelésében (Fotó: NASA)

Ettől függetlenül természetesen kamerával felszerelték a robotot, amely egyből a landolás után küldött is fotókat a földi irányításnak. Az első kép az alábbi volt, amelyen még látszanak az InSight lencséjére tapadt koszfoltok, ezek azonban idővel eltűnnek onnan.

Ennél azonban jóval izgalmasabb az alábbi kép, amely egy hamisítatlan marsi naplementét ábrázol. Bár az interneten sokan úgy osztották meg a fotót, mint kategóriájában az első hasonlót, már a hetvenes években a Marsra küldött Viking 1 űrszonda is készített képet a naplementéről, de 2005-ben a Spirit nevű robot is, 2012-ben pedig a Curiosity videót is küldött ugyanerről.

Ettől függetlenül természetesen csodálatos érzés belegondolni, hogy a most a Földön élő emberek az elsők, akik egy másik bolygó naplementéjét is megcsodálhatják, ha csak képek formájában is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top