Szabadidő

Petíciót indítottak a szörnyű körülmények között tartott delfin megmentéséért

Egy akkora medencében sanyargatják, ami még az embereknek is kicsi ahhoz, hogy rendesen ússzanak benne.

Egy 6 hónapos közönséges delfin még 2007-ben vetődött partra Portugáliánál. A CRAM-Q nevű helyi rehabilitációs központba vitték a Martinha névre keresztelt állatot. Azóta sem engedték vissza az óceánba.

Martinha fogságban maradt, rendkívül rossz körülmények között, egy medencében tengeti napjait 10 éve. A medence csupán 13 méter hosszú, 7 méter széles és kevesebb, mint 2 méter mély, így az állat nem tud rendesen alámerülni, és úszni sem nagyon.

Öt évvel később tovább romlott a helyzet: egy másik delfin, Barra érkezett mellé. Bár Martinha élvezte a társaságot, a körülmények még borzasztóbbá váltak, hogy ketten lettek. Aztán Barra eltűnt a medencéből, az ügy ismerői szerint elpusztult.

Az állatvédők attól tartottak, hogy Martinha sem élte túl a szörnyű körülményeket, de valószínűleg csak átszállították egy másik medencébe. Ám a rehabilitációs centrum semmit sem árul el az állatról.

A Martinha’s Rescue Coalition egy petíciót indított, mert az állatot tartó CRAM-Q egyáltalán nem segít nekik az ügy feltárásában, így pontosan azt sem tudják, hol van a delfin, és milyen az állapota. Az a céljuk, hogy a delfint visszaengedjék a természetes vizekbe, ha pedig ez nem lehetséges, kerüljön olyan helyre, ahol megfelelőek a körülmények.

A közönséges delfinek nagyon érzékeny, szociális lények, nagy területeket járnak be. Ezért manapság már nem is tartják őket fogságban, mert kegyetlenség lenne.

(The Dodo)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top