Szabadidő

Az ebédszünetet is elveszik a köztisztviselőktől

Nem csak a szabadságuk lesz kevesebb a közszférában dolgozó munkavállalóknak a róluk szóló törvényjavaslat módosításával, de a kormány még az ebédszünetüket is elveszi.

Most éppen a közszférában dolgozókról szóló törvényt készül módosítani a kormány. Az előterjesztés a kormánytisztviselők alapszabadságát 25-napról 20-ra csökkentené, mint ahogy erről korábban beszámoltunk.

A 444  is észrevette, hogy az előterjesztés szövegében elbújtatva a kormány hozzányúlna a tisztviselők munkaközi szünetéhez is. A jelenlegi szabály szerint „ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, a kormánytisztviselő részére a munkaidőn belül – a munkavégzés megszakításával – napi harminc perc, valamint minden további három óra munkavégzés után a kormánytisztviselő részére legalább húsz perc munkaközi szünetet kell egybefüggően biztosítani.”

forrás: pixabay

A módosítás szerint viszont a munkaközi szünetet a munkaidőn túl kell biztosítani a kormánytisztviselők részére. Ezen felül a szövegben az is szerepel, hogy „a kormánytisztviselőnek a munkaközi szünetet úgy kell igénybe vennie, hogy – szükség szerint a munkaközi szünet megszakításával is – vezetője rendelkezésére tudjon állni”. 

A szakszervezet szerint a munkaközi szünet beleszámít a munkaidőbe, nem lehet ezzel meghosszabbítani a munkaidőt. Aggályosnak tartják a folyamatos rendelkezésre állási kötelezettség előírását is munkaközi szünet alatt, mert ezzel szerintük a munkaközi szünet elveszti funkcióját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top