Szabadidő

Dan Brown most téged is megtanít sikerkönyvet írni

Ha mindig is könyvet szerettél volna írni, Dan Brown most neked is segíthet. A világhírű bestseller író most online kurzust indított arról, hogyan is készül egy feszültségekkel teli thriller.

Visszatért a kaptafához a világhírű bestseller író Dan Brown, a milliós példányszámban eladott A Da Vinci-kód szerzője. Brown tanárként indult pályáján, eleinte csak kedvtelésből írt, most pedig online írói kurzust hirdetett a Masterclasson.

Brown a Guardiannak elárulta a jó thriller titkát is. Eszerint a műfaj kulcselemei a hős és a célja, no meg az akadály, ami szinte lehetetlenné teszi a cél elérését. Meg persze a katarzis, amikor a jó, a hős, legyőzi a gonoszt. Szerinte az sem fontos, hogy az alapötlet eredeti legyen, a lényeg a feszültség folyamatos fenntartása. Úgy véli, nem kell túlbonyolítani a cselekményt, fontos, hogy jól követhetők legyenek az események.

Dan Brown amerikai író Eredet (Origin) című új könyvének bemutatóján a 69. Frankfurti Könyvvásár első napján, 2017. október 12-én. A nagyközönség számára október 15-ig tartó könyvvásárnak az idén Franciaország a díszvendége. (MTI/EPA/Ronald Wittek)

Beszél a „három c törvényéről” is, ami nem más, mint: the contract, the clock, the crucible (szerződés, óra, tűzpróba). A szerződésben tudatosítjuk az olvasóban a hős célját, az időtényező fontos a feszültség fenntartásához, a tűzpróbában pedig cselekvésre kényszerítjük a karaktereket.

Dan Brown, akinek könyvei eddig 250 millió példányban keltek el világszerte, minden reggel hajnali 4-kor kezdi a napot, majd 6-9 órát dolgozik. Ha beüt az alkotói válság, akkor is folytatja az írást, és ezt tanácsolja a leendő íróknak is. Szerinte ilyenkor írni kell valami nagyon rosszat, amit nem mutatunk meg soha senkinek.

Legfontosabb tanácsa, hogy arról kell írni, amit igazán izgalmasnak gondolunk, és amiről tudunk szenvedélyesen mesélni. Örökérvényű tanácsa, hogy olyan könyvet kell írni, amit magunk is szívesen olvasnánk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top