Szabadidő

Keverék kutya vagy designer dog? Az új őrület már nálunk is hódít

Ha végre eldőlt, hogy jöhet a kutya a családba, mindjárt adódik a következő kérdés: fajtatiszta vagy keverék legyen? Tenyésztőtől vásároljunk, vagy fogadjunk örökbe a sok állatmenhelyen várakozó kóbor eb közül egyet?

A fajtatiszta vs keverék kutya dilemmának egy manapság egyre divatosabb válfaja ütötte fel a fejét:ez pedig a designerdog-jelenség. Régen keverék, esetleg korcs vagy templomtéri kutyának nevezték a nem törzskönyvezett, kicsit sem fajtatiszta négylábúakat. De vannak, akik ezt nem bízzák a véletlenre, megtervezett keverék kutyákat, azaz designer dogokat „alkotnak”.

Designer kutya? Az mi?

A designer kutya nem más, mint két fajtatiszta kutya keresztezése. A cél, hogy a fajtatiszta kutyák pozitív tulajdonságait ötvözzék egy kutyatestben. Elkerüljék az ún. túltenyésztéssel járó genetikai eredetű, s így örökletes betegségeket. Persze a végkimenetelt senki sem tudja 100%-ban garantálni, ennek ellenére egy-egy ilyen designer kölyökért komoly pénzeket is elkérhetnek a kreátorok.

A legnépszerűbb hibrid kutyák

  • Goldador, vagy golden lab: a golden retriver és a labrador keveréke
  • Labradoodle: labrador és uszkár (poodle) keverék. Ennél a hibrid kutyánál egy hipoallergén szőrzetet sikerült varázsolni, hála az uszkárnak.
  • Puggle: mopsz és beagle keverék: itt egy lakásban tartható, kompakt kis kutyát sikerült megalkotni, a mopszokra jellemző „nyomott” orrszerkezet és az ebből adódó légzési nehézségek nélkül.
  • Maltipoo: a máltai selyemkutya és az uszkár szerencsés ötvözete. Imádni való, játékos, kellemesen aktív kutyák lesznek.

TOP 10 DESIGNER DOGS

TOP 10 DESIGNER DOGS Known as 'hybrid' or 'designer' dogs, these canines are bred with a purpose - to optimize the best qualities of each parent. Unlike some mixed breeds, designer dogs are generally born from two purebred parents. Don't forget to Like, Comment, Share and Subscribe to My Channel to get more videos like these.

#adoptdontshop kutyát

Akárhogy is, a kis kutyák vitathatatlanul mind cukik, akár fajtatiszták, véletlen keverékek vagy a legújabb designer őrület eredményei. Tény viszont, hogy a magyarországi állatmenhelyek csordultig vannak ( ingyen) örökbe fogadható, gazdára váró kutyákkal, akik boldogan lennének hű társaink, s a designer dogok legtöbb pozitív tulajdonságát ők is simán hozzák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top