Szabadidő

Megváltozik 35 év után a Ghymes együttes neve

Szarka Tamás, a zenekar vezetője egy másik formációba írta az új dalokat, ezért testvérével megbeszélték, új néven folytatják.

Megújult és módosított a nevén az idén 35 éve alakult Ghymes együttes. A népszerű világzenei formáció 2019. március 24-én már Szarka Tamás & Ghymes néven ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban (BKK).

Néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, és az új dalok ide íródtak. A jövő márciusi koncerten természetesen a népszerű, a közönség által elvárt Ghymes-dalokat is eljátsszuk, emellett elhangzanak vadonatúj szerzeményeim

– mondta Szarka Tamás zenekarvezető, énekes-hegedűs.

Mint kifejtette, új anyag nélkül a Ghymest nem tudta volna folytatni. Fivére, Szarka Gyula gitáros-énekes hozzátette: jó ideje sokat dolgoznak külön, és megbeszélték, hogy a folytatás így legyen. 

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 25 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett. Az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt, de várhatóan tavasszal új dalok jelennek meg lemezen.

A Ghymes 1983-ban alakult szlovákiai magyar zenészekből a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán, és kezdetben autentikus népzenét játszott. A jellegzetes Ghymes-hangzás, amely a világzenei elemeket némi rockos ízzel vegyíti, a kilencvenes évek második felére alakult ki, azóta a zenekar óriási népszerűségre tett szert Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Fotó: Facebook/Ghymes/Erdős László

Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top