Szabadidő

Több mint 20 éve gyűlik a fájdalom a világ legnagyobb csípősszósz-gyűjteményében

Az amerikai gyűjtővel még gyerekkorában szerettette meg az erős ízeket az édesapja, ma pedig már több tízezer dolláros gyűjteménnyel büszkélkedhet. Hagyma, csípős jöhet?

Az arizonai Vic Clinco már gyerekkorában megszerette az erős ízeket, amikor apjával és nagyapjával a család kertjében jalapeno paprikákat rágcsáltak, csak az íze kedvéért. A férfi aztán úgy két évtizeddel ezelőtt kapott a barátnőjétől – ma már a felesége – egy pár különleges csípős szószt, amelyeknek annyira megörült, hogy külön polcot szentelt a konyhában. Innen még egy lépésre volt szükség: Clinco megvásárolta a Jennifer Trainer Thompson által írt The Great Hot Sauce Book című könyvet, amelyben számtalan, kapszaicinben gazdag finomság szerepel.

„Ez tulajdonképpen a csípős szószok fényképalbuma, arra használom, hogy jelöljem, melyik szerepel már a gyűjteményben” – mondta Clinco.

Vic Clincónak mindegy, csak szósz legyen, és jó erős (Fotó: Unsplash.com)

Az internetnek köszönhetően a férfi hamar rátalált hasonló érdeklődésű társaira, akik számtalan blogot és weboldalt üzemeltetnek, amelyeken a csípős ételeket, szószokat, na meg a különböző paprikákat ünneplik. Külön kategóriát képviselnek a szószok rajongói, akik saját szabályaik szerint gyűjtögetik az efféle készítményeket.

Akad köztük olyan, aki csak bizonyos gyártók termékeire utazik, míg mások a limitált szériás szószokra igyekeznek lecsapni. Clinco az egyenjogúság híve, ő ugyanolyan nagy becsben tartja a 79 centért vásárolható kommersz darabokat, mint a 350 dolláros ínyenc specialitást. A gyűjtőszenvedélye már odáig „fajult”, hogy két komplett gyűjteményt is felvásárolt és beolvasztott a saját szószai közé.

A tekintélyes kollekció már most is több mint 8600 bontatlan szószt tartalmaz, ez a szám pedig napról napra növekszik. Clinco természetesen ma már saját Instagram-oldalt is üzemeltet, ahol mindig beszámol a legújabb beszerzésekről. Jelenleg is egy nagyobb gyűjtemény felvásárlásán dolgozik, amelyért azonban Arizonából egészen Ohio államig kéne utaznia, ezért, ahogy mondja, most épp a logisztikát próbálja megoldani, nehogy szállítás közben megsérüljön valamelyik üvegcse.

Bár a férfi rajongásig szereti a csípős szószokat, nem igazán szereti ajánlgatni a különböző típusú termékeket. Ez azonban azért van, mert az efféle élelmiszerek élvezeti értéke nagyon egyénfüggő, sok múlik azon, hogy valaki mennyire bírja az intenzívebb ízeket.

Ami a gyűjteményt illeti, Clinco szívesen beszél a kincseiről, amelyek közül a legfőbb büszkeségei között említi a Blair’s cég Reserve Caldera nevű készítményét. Az aranyszínű koponya formájú kupakkal záródó üveg háromféle kapszaicinolajat tartalmaz, amelyek közül egyik erősebb, mint a másik. A különlegességből mindössze 499 üveg készült, Clinco szerint ezért ma már csak rendkívül drágán lehet hozzájutni – ő maga 2700 dollárért (több mint 764 ezer forint) látott egyet meghirdetve. De szintén a koronaékszerek közé tartozik a Dan Norton cég Hellfire Hot Sauce nevű terméke, amelyből egy Clinco nevére szóló, személyre szabott változat pihen a hatalmas polcok egyikén. Nemrég pedig valódi különlegességre tett szert: a Paulman Acre SoCaliANTe nevű szószban ehető hangyák adnak különleges ízt a kapszaicinbombának.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top