Szabadidő

A kapszulás kávé sírba viszi a klasszikus kotyogóst

Bajban van a cég, amelyik kifejlesztette a jellegzetes kávéfőzőt, amelyet több nívós múzeumban is kiállítottak. Én pedig nem értem azokat, akik rendes kávé helyett kapszulás borzalmakat isznak.

Az Euronews még kedden számolt be róla, hogy komoly veszteségeket kellett elkönyvelnie az olasz Bialetti Groupnak, amely sok kávérajongó szerint a világ legjobb „kotyogós” kávéfőzőit gyártja. Ez nem véletlen, ugyanis az eredeti mokát Alfonso Bialetti találta fel 1933-ban.

A harmincas évek Olaszországának lakói a bőrükön érezték a gazdasági világválság hatásait, Bialetti találmánya emiatt lehetett népszerű, mivel a kisméretű kávéfőző elérhető alternatívát kínált azoknak, akiknek nem volt pénzük beülni egy kávézóba. Bialetti jellegzetes kávéfőzői ezután annyira népszerűek lettek, hogy még a New York-i Museum of Modern Art, illetve a London Science Museum kiállítási tárgyai közé is bekerültek. Amikor pedig Alfonso fia, Renato Bialetti 2016-ban elhunyt, hamvait – kissé talán morbid módon – egy nagyméretű Bialetti mokában helyezték örök nyugalomra.

A Bialetti reklámplakátjai műalkotásként is megállják a helyüket (Fotó: Tumblr)

A vég kapszulába csomagolva érkezik

A cég az elmúlt évekig töretlen sikerrel működött, azonban az IRI piackutató statisztikái szerint a kotyogós kávéfőzők forgalma 2017-ben több mint 5 százalékkal esett Olaszországban, miközben a kávékapszulák értékesítése 16,8 százalékkal nőtt.

A Bialetti nem csak hazájában küzd nehézségekkel – a cég bejelentése szerint az idei év júniusáig mintegy 15,3 millió eurós veszteséget halmoztak fel, ezzel összesített adósságuk elérte a 68 millió eurót, ez komoly kétségeket ébreszt a vállalat jövőbeni működését illetően.

„A kávékapszulák értékesítése gyors ütemben növekszik, miközben a darált kávé eladásai még itt, Olaszországban is csökkennek, pedig itt a háztartások 70 százalékában van kotyogós kávéfőző” – tette hozzá Francesca Arcuri, a Filicori Zecchini kávékereskedő cég kommunikációs igazgatója.

Sokáig magasan szárnyalt, most zuhan (Fotó: Tumblr)

A kapszulás kávé minek van?

Eddig a hír, amelynek láttán nagyon elszomorodtam. Egyrészt a Bialetti miatt, amely valóságos intézmény a kávézás világában, bár tény, hogy Magyarországon jóval olcsóbban is lehet kapni jól használható kotyogóst, szóval ez még nem feltétlenül lenne dráma, de azért kár lenne érte.

Ennél azonban sokkal elszomorítóbb a kapszulás kávéfőzés elmúlt években szemmel is jól látható térhódítása. Persze, mindenki azt főz és iszik, amit szeretne, nem is célom megmondani senkinek, hogy ilyen vagy olyan kávét fogyasszon. A jelenséggel magával még nem feltétlenül lenne gond, ügyes üzleti húzás volt, csinos, kompakt, dizájnos főzőkkel és a szivárvány összes színében pompázó kapszulákkal gyorsan lehet kávét főzni, ezt kár is lenne tagadni. Az azonban már nekem is bántja a szememet – pedig nem vagyok egy lánglelkű Greenpeace-aktivista – hogy a kapszulás kávé milyen irgalmatlan mennyiségű szemetet termel. Ezt persze ki-ki intézheti lelkiismerete szerint, lehet szelektívezni, lehet cserébe fákat ültetni, biciklivel járni, satöbbi.

A kapszulás kávék nem érhetnek fel az „igazi” kávékhoz (Fotó: Tumblr)

Ami nekem az igazi bajom, hogy a kapszulás kávék leginkább amolyan kávéutánzatok – olyan az ízük, az illatuk, a színük, de valahogy mégsem ugyanaz, mint egy csésze éjfekete presszókávé – direkt írtam presszókávét espresso helyett, nem az eltartott kisujjal ristrettót szürcsölegtő kávésznob beszél belőlem. Szóval a kapszulás kávék esetében én még nem találkoztam olyannal, ami a kellemes kávéíz mellett a kávé egyik legfontosabb jellemzőjét, a koffeintartalmat is üzembiztosan tudta volna szállítani. Hiába a hangzatos barista, forte, cortado és hasonló szavakkal teleírt dizájnos kapszulák, a reggeli indító lökést még egy duplától is nehezen kapja meg az ember.

Egyébként nem kávézó ismerősöm foglalta össze tökéletesen a kapszulás kávé intézményének lényegét: sem ő, sem a felesége nem kávéznak, mégis vettek egy ilyen készüléket, mert „ha vendégek jönnek, nincs vele sok macera”. Ennyi. Legalábbis szerintem a kapszulás kávék nagyjából erre jók: valamit oda lehet lökni a vendégek elé, ami ízre és színre hasonlít a kávéra, viszont nem kell hozzá egy csomag minőségi kávét megbontani, aztán – ha nem kávéznak a tulajdonosok – rakosgatni ide-oda, amíg ki nem dobják.

Biztos sokan nem értenek egyet velem, én pedig nem is akarom elvitatni senkitől, hogy élvezze és szeresse a kapszulás kávékat, egyszerűen csak nekem mint megrögzött kávéfogyasztónak ezek a termékek nem tudják pótolni azt az érzést, amit egy jó erős igazi kávé tud nyújtani. Ma viszont már egyre több helyen csak ilyen kapszulás izékkel lehet találkozni, még a szerkesztőségünk épületében is egy ilyen automatából lehet vásárolni a kapszulákat, amiket aztán ugyanazon automata egy másik nyílásába betömködve lehet hozzájutni a kész italhoz. Ha más nincs, akkor megteszi ez is, de azért én részemről maradnék a valódi kávénál. Mindenki másnak egészségére!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top