Szabadidő

Az országos és a fővárosi melegrekord is megdőlt hétfőn

Június vagy szeptember elején szokott olyan idő lenni, mint amilyen most van.

Az országos és a fővárosi napi melegrekord is megdőlt hétfőn. Egy Csongrád megyei településen 27 foknál is melegebb volt, és több mint 10 fokkal melegebb volt az országban az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán.

Eddig október 29-én Szerepen volt a legmelegebb, ahol 1923-ban 25,9 Celsius-fokot mértek. Most több mint egy fokkal melegebb volt, a Csongrád megyei Kübekházán 27,1 fokra melegedett a levegő.

A fővárosban 90 éves rekord dőlt meg. 1928 óta 23,5 fok volt a napi fővárosi rekord. Most Budapesten két mérőhely – a II. kerületben és Újpesten – is 24,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

MTI/Mónus Márton

MTI/Mónus Márton

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy hétfőn az országos átlagos maximum 24 fok körül alakult, ami 11 fokkal magasabb az ilyenkor szokásos 13 foknál. A mostani maximumok június első felére, illetve szeptember elejére jellemzőek Magyarországon – jegyezték meg.

Egy korábbi bejegyzésében a meteorológiai szolgálat viszont arról írt, hogy éjjel délnyugat felől hidegfront érkezik erős, viharos széllel, esővel, záporral néhol zivatarral. Ugyanakkor azt írták, a front mögött sem esik vissza jelentősen a hőmérséklet. Az átlagos maximum október végén általában 13 fok körül alakul, de a következő napokban is jóval ezen értékek fölött marad a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint kedden a csapadék fokozatosan kelet felé szorul vissza, nyugat felől egyre nagyobb területen süt ki a nap. Legtovább északkeleten és az Északi-középhegység vidékén maradhat felhős az ég. A szél sokfelé lesz erős, a Kisalföldön és a hegyekben viharos lökések is lesznek, de ezek estére megszűnnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18 fok között alakul, az északkeleti határ közelében lehet a leghűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17-23 fok között várható.

MTI/Mónus Márton

MTI/Mónus Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top