Szabadidő

A marihuánánál hatékonyabb növényt találtak

A mohafélék közé tartozó növényről kiderült, hogy a kannabisznál sokkal hatékonyabb vegyületet tartalmaz.

A Berni Egyetem biokémiai intézetének kutatói jöttek rá, hogy a májmoha egy a THC-hoz, vagyis a marihuána pszichoaktív hatóanyagához hasonló molekulát tartalmaz. A tudósok szerint a perrottetinén nevű hatóanyag a THC-hez hasonlóan működve csökkenti a fájdalomérzetet és a gyulladásokat, a kannabisszal ellentétben azonban nem okoz annyira intenzív tudatmódosult állapotot.

A Science Daily értesülései szerint egy japán vegyész már 1994-ben felfedezte ezt az anyagot, azonban hatásmechanizmusát nem vizsgálta. Néhány éve pedig Jürg Gertsch, a svájci egyetem kutatója figyelt fel az interneten „legális fűként” reklámozott májmohára. Ezután összefogott Errick Carreirával, a zürichi ETH kutatóintézet vegyészével, hogy közösen térképezzék fel a vegyület biokémiai és farmakológiai hatásait.

A májmoha hatóanyaga hasonlít a marihuánáéhoz, de egy kicsit máshogy működik (Fotó: Tumblr)

Állati modellek felhasználásával sikerült demonstrálni, hogy a perrottetinén rendkívül könnyen eljut az agyba, ahol az úgynevezett kannabinoid receptorsejteket hozza működésbe.

Gyulladáscsökkentő hatását tekintve azonban a májmoha hatóanyaga sokkal erősebb, mint a THC.

„Lenyűgöző, hogy mindössze két növényt ismerünk, amely pszichoaktív kannabinoidokat termel, ráadásul a két fajt körülbelül 300 millió évnyi evolúció választja el egymástól” – írta Gertsch, a Science Advances szakfolyóiratban megjelent kutatási anyagban.

A kannabiszt a világ több országában használják gyógyászati célokra (Fotó: Tumblr)

„Ennek a természetes anyagnak enyhébb a pszichoaktív hatása, ugyanakkor hatékonyan képes meggátolni az agyban beinduló gyulladásos folyamatokat” – tette hozzá Andrea Chicca, aki Gertsch kutatócsoportjában dolgozott.

A szakértők szerint a perrottetinéntartalmú növénynek a jövőben jelentős szerepük lehet a gyógyászatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top