Szabadidő

2022-ben indulhat útjára a Titanic II.

A tragikus sorsú hajónak egy ausztrál üzletember kezdte megépíteni a pontos mását, az óceánjáró szűk négy év múlva indulhat el az igazi Titanic eredeti útvonalán.

Clive Palmer politikus és üzletember még 2012-ben, a Titanic-tragédia századik évfordulója alkalmából vetette fel az ötletet, hogy meg kéne építeni a Titanic pontos másolatát. Meg is kezdődött a tervezgetés, igaz, a projekt 2015-ben egy időre leállt, mivel Palmer elszámolási vitába keveredett a kínai kormánnyal, amely komolyabb pénzügyi befektetéssel szállt be az ambiciózus terv megvalósításába.

A kissé fantáziátlanul Titanic II-nek nevezett hajón kilenc fedélzeten összesen 835 kabint alakítanak majd ki, amelyekben 2435 utasnak lesz hely. Az érdeklődők első-, másod- és harmadosztályú jegyeket vásárolhatnak majd, akárcsak a nagy elődön.

A Titanic 1912-ben indult el első és egyben utolsó útjára (Fotó: National Instititute of Standards and Technology (NIST))

A hajó belseje szinte megszólalásig hasonlít majd az eredetire, többek között felépítik benne azt a hatalmas lépcsősort is, amelyet valószínűleg mindenki ismer, aki valaha látta James Cameron filmjét Leonardo DiCaprióval és Kate Winslettel a főszerepben.

Az eredeti Titanic itt még a szárazdokkban (Fotó: NASA)

A Titanic II. két fontos dologban azonban különbözik majd az 1912-ben az óceán fenekére süllyedt hajótól: egyrészt minden utas számára elegendő mentőcsónak lesz a fedélzetén, a hajó testét alkotó hatalmas acéllemezeket pedig nem szegecseléssel, hanem hegesztéssel illesztik majd össze. A Titanic süllyedését ugyanis jelentős részben az okozta, hogy a szegecselt lemezek könnyedén lepattantak a jéghideg vízben, így több fedélzeti kamrába tört be a víz, mint ahogy a tervezők gondolták.

Az 1912. április 10-én elsüllyedt Titanic fedélzetén 2228-an utaztak, közülük 1517-en vesztek oda, miután a hajó jégheggyel ütközött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top