Szabadidő

Nyugdíjba megy a Szezám utca legendás szereplője

Kerek fél évszázadon át keltette életre a népszerű sorozat több jellegzetes szereplőjét is.

Caroll Spinney nevét bizonyára kevesen ismerik Magyarországon, de valószínű, hogy a világ más országaiban is ismeretlenül cseng ez a név, annak ellenére, hogy a Szezám utcát több mint 140 ország tévénézői kísérik figyelemmel hosszú évek óta.

Spinney bábszínészként többek között a mindig morcos Kukalakó Oszkárt és a barátságos Nagy Madarat keltette életre a forgatásokon. A New York Times értesülései szerint a 84 éves bábos ezen a héten öltötte magára utoljára a jellegzetes sárga tollas jelmezt. Természetesen a figurák nem tűnnek el a műsorból, azokat a továbbiakban Spinney tanítványa, Matt Vogel mozgatja majd az 1969 óta futó ismeretterjesztő sorozatban.

Caroll Spinney 50 éven át keltette életre Nagy Madarat és Kukalakó Oszkárt (Fotó: Getty Images)

„Mindig azt gondoltam, hogy rendkívül szerencsés vagyok, amiért a két legjobb figurát kelthetem életre – mondta Spinney a Timesnak nyilatkozva. – Nagy Madár szerepe egy rendkívül örömteli dolog volt az életemben.”

Spinney a figura mozgatása mellett a hangját is kölcsönözte Nagy Madárnak és Oszkárnak, előbbi azonban mostanra már fizikailag túl soknak bizonyult a kilencedik ikszet koptató bábosnak. Ez nem is csoda, elvégre a figura hatalmas, így pusztán a jelmez viselése komoly megterhelést jelent. Spinney három éve már nem is maga rejtőzött a tollas ruházatban, csak hangban járult hozzá a forgatásokhoz. Egyébként több mint 4000 epizódban állt a kamerák elé (pontosabban a kamerák látószögén kívülre) a bábokkal.

Jeffrey Dunn, a Sesame Workshop elnöke azt mondta, Spinney elmúlt fél évszázadban végzett munkája valóságos ajándék volt a világnak.

„Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Caroll világlátása és másokhoz való viszonyulása rendkívüli hatással volt a szervezetünk működésére is” – tette hozzá, szintén a Timesnak adott nyilatkozatában.

Spinney és Oszkár, aki eredetileg narancssárga volt (Fotó: Getty Images)

Az Egyesült Államokban Spinney valóságos hírességnek számít, 75. születésnapjára például a frissen megválasztott 44. amerikai elnök, Barack Obama személyesen is gratulált, de otthonában számtalan fotó is látható, ahogy különféle hírességek – például Bob Hope és Jerry Seinfeld – mellett áll.

Nagy Madár Michelle Obama konyhájába is bemehetett (Fotó: Barack Obama Presidential Library)

A bábost még a Muppet Show-t és a Szezám utcát megálmodó Jim Henson kérte fel 1969-ben, a sorozat indulása előtt, miután látta egy fellépést a Salt Lake City-ben minden évben megrendezett bábfesztiválon. Érdekesség, hogy Oszkár figurája ekkor még nem a ma ismert jellegzetes zöld színben pompázott, hanem narancssárga volt, ahogy az alábbi videón is látható. Nagy Madár azonban nála is fontosabb szereplőjévé vált a Szezám utcának: maga volt a sorozat lelke, aki a gyerekekkel együtt tanulva mutatta meg, hogy mi mindent érhetnek el a világban.

„Mindig Nagy Madárnak volt a legnagyobb szíve az egész Szezám utcában, ez pedig Caroll érdeme” – tette hozzá Jeffrey Dunn.

Ezt jól mutatja, hogy a figura olyan más sorozatokban is megjelenhetett, mint a Saturday Night Live, vagy az Elnök emberei, de vendégként meghívást kapott például Stephen Colbert show-műsorába, a The Colbert Reportba is. 1985-ben Follow That Bird címmel filmfőszerepet is kapott, Spinney munkásságáról pedig 2014-ben I Am Big Bird címmel dokumentumfilmet is készítettek. Sőt, majdnem eljutott még az űrbe is!

A bábos egyébként 1972-ben a Szezám utcán dolgozva ismerte meg feleségét, Debrát, akivel mind a mai napig együtt élnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top