Szabadidő

Rohamra készülnek a szállodák a hosszú hétvégéken

A foglalások alapján rengetegen indulnak útnak a két hosszú hétvége valamelyikén.

Erős forgalom várható mindkét hosszú hétvégén a szállodákban, az előfoglalási adatok alapján jelentős az érdeklődés – mondta Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. A mostani időszak azért különleges, mert az október 23-it közvetlenül még egy hosszú hétvége követi, a november elsejei mindenszentek ünnepével.

A forgalom a hosszú hétvégék között oszlik meg, emiatt nem lesz teljes telt ház a magyarországi szállodákban. A belföldi utazni vágyók vagy az egyiket, vagy a másikat választják. Előfordul ugyanakkor, hogy az iskolai őszi szünet miatt hosszabb utazást terveznek, ezekre is van foglalás. Az érdeklődés a karácsonyi-szilveszteri időszakra is jelentős, minden eddiginél nagyobb.

A Szállás.hu elemzése szerint az október 23-i hosszú hétvégén közel háromszor annyi család indul útnak, mint egy átlagos őszi hétvégén. Az előfoglalási adatok alapján a hotel kategória a legnépszerűbb, azon belül is a wellness-szolgáltatást nyújtó szálláshelyek. Ez jellemző a foglalásokra:

  • A 4 napos pihenő során szálláshelyre várhatóan átlagosan 52 989 forintot költenek az utazók.
  • Átlagosan 3,16 fő tölti az ünnepet szálláshelyen, a foglalási hosszuk 2,28 éjszaka.
  • Nagyjából minden 5. utazó SZÉP-kártyával egyenlíti majd ki a számlát, esetükben az átlagos foglalási érték jóval magasabb, 80 095 forint.

Az előfoglalások alapján az utazó magyarok 92 százaléka belföldön pihen majd, csak 8 százalék megy külföldre. A legkeresettebb turisztikai attrakciók rangsorát az Egri vár, a Miskolctapolca Barlangfürdő, valamint a Zalakarosi Fürdő vezeti. A három legkedveltebb külföldi úti cél a lengyelországi Zakopane, a csehországi Prága és a romániai Szováta.

A Danubius Hotels szállodáiban is 80 százalék feletti a foglaltság, de van olyan hotel, ahol 90 százaléknál magasabb a töltöttség, máshol pedig várólistát kellett bevezetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top