nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Szenzáció: indiai páncélos orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban – fotók

Szenzáció: indiai páncélos orrszarvú született a Nyíregyházi Állatparkban – fotók

A bikaborjút szerdától nézhetik meg a látogatók.
MTI
f Ajánlom

Magyarországon elsőként indiai páncélos rinocérosz (Rhinoceros unicornis) született a Nyíregyházi Állatparkban. A bikaborjú természetes fogantatással, tizenhat hónapnyi vemhesség után jött világra szeptember 26-án. A rendkívül veszélyeztetett állatfajnak hetvenhárom egyede él az európai állatkertekben, a nyíregyházi borjú a negyedik utód a kontinensen az idén – mondta Gajdos László, az állatpark igazgatója a keddi sajtóbemutatón.

Az állatparkban jelenleg három felnőtt indiai páncélos rinocérosz él: a legfiatalabb ivarérett nőstény, a hétéves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a tizennégy éves hím, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a tízéves, Jasmin névre hallgató anyaállat 2010-ben a belgiumi Planckendaelből került a sóstógyógyfürdői látványosságba

Az indiai orrszarvú születése zoológiai szenzációnak számít, mivel természetes úton, zárt tartási körülmények között rendkívül nehezen szaporodnak. Magyarországon eddig csak a faj afrikai példánya ellett borjút, aki mesterséges megtermékenyítéssel fogant meg.

Fotó: Balázs Attila, MTI

Fotó: Balázs Attila, MTI

Fotó: Balázs Attila, MTI

A park mintegy nyolc éve próbálja szaporítani az indiai rinocéroszait, de eddig nem jártak sikerrel. Ez rendkívül nehéz, mivel a nőstény csak pár napig fogamzóképes, és csak ebben az időszakban engedi magához a hímet. A párzásra legoptimálisabb időpont meghatározásához a gondozók tapasztalatai és megfigyelése mellett szükség volt a park állatorvosi csapatára, akik folyamatosan vizsgálták az állatok hormonszintjét. A vemhesség során kamerarendszert szereltek fel a speciálisan kialakított baba-mama bokszban, melynek segítségével a születés pillanatát is sikerült megörökíteni – árulta el Gajdos László.

A kis rinocérosz mindennapjait és gyarapodását születése óta figyelemmel kísérik a park szakemberei. A borjú hatvan kilogrammos súllyal született, a naponta elfogyasztott húsz-harminc liter anyatej hatására naponta egy-két kilogrammot gyarapszik. Három-hat hónaposan már elkezd szilárd takarmányt fogyasztani, ám 18-20 hónapos koráig még anyatejjel is fog táplálkozni. A borjú várhatóan két évig az anyjával marad, ezután az Európai Fajmegmentési Program más állatkertbe helyezi át.

A kis indiai orrszarvút szerdától nézhetik meg a látogatók a Nyíregyházi Állatpark Zöld Piramisának nagytermében.

Gajdos László megjegyezte, a Nyíregyházi Állatpark igen komoly szakmai sikerének számít a most született indiai orrszarvúbébi és a három hónapja világra jött afrikai elefántborjú, hiszen a két leginkább veszélyezett vastagbőrű tenyésztése egyébként is nagyon nehéz.

Az indiai orrszarvúról

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti, latin neve, a Rhinoceros unicornis elárulja, hogy egyetlen tülke van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel. A kettő-öt centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, aminek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet, ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak.

Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számára, tülkének a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemivágy-fokozóként próbálják használni.

Az emberiség létszámának növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, aminek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

Megosztás Facebookon