Szabadidő

Hatalmas biztonsági rést foltozott be a Facebook, 50 millió fiók érintett

Egy rendszerhiba miatt 50 millió Facebook-fiókhoz férhettek hozzá ismeretlenek. A kedden felfedezett biztonsági rést péntekre tudták csak befoltozni. Ha téged is arra kért az oldal, hogy jelentkezz be újra, a te profilod is érintett.

Valakik szándékosan kihasználtak egy 2017 júliusa óta létező, de csak most kedden felfedezett biztonsági rést a Facebookon, és 50 millió felhasználó profiljához férhettek hozzá. A programhibát péntekre javították ki, az érintett profilok tulajdonosait új bejelentkezésre kérte az oldal.

Az érintett profilok tulajdonosainak ma újra be kellett jelentkezniük – forrás: pixabay

A támadók a „Megtekintés mint” funkció mögötti hibás programsort kihasználva férhettek és fértek is hozzá az 50 millió profilhoz. A szándékosság miatt a Facebook rendőrségi feljelentést is tett, és saját hatáskörben ők is nyomozást indítottak.

Ideiglenes jelleggel és a biztonság kedvéért letiltották a „Megtekintés mint” funkciót, és újragenerálták az érintett profilokhoz hozzáférést biztosító technikai szoftverkulcsot (tokent), amiért szükségessé vált az ismételt bejelentkezés. Az a másik 40 millió ember, akik az elmúlt évben szintén használta a „Megtekintés mint” funkciót, szintén új tokent kapott.

A Facebook közleményében leírta, hogy a nyomozás kezdeti szakaszában még nem tudják megmondani, hogy az 50 millió profiloldal közül mennyit ért tényleges támadás, mint ahogy azzal sincsenek tisztában, hogy melyik országból hajtották végre az akciót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top