Szabadidő

Víz alatti „fűnyíró” tisztíthatja meg a folyókat a hulladéktól

Egy okos szerkezet segítségével nemcsak a túlburjánzó vízi növényzetet lehet megfékezni, hanem a folyókban hömpölygő szemetet is hatékonyan ki lehet emelni.

Egy amerikai cég Indiában tesztelte a régi lapátkerekes hajókat idéző eszközt, amellyel a Gangesz folyó egy 22 kilométeres szakaszán szedték össze a lakosság egészségét is fenyegető hulladékot.

A CleanTEC cég Infra nevű gépezetébe összesen 13 köbméter növényi és egyéb hulladék fér, egy nap alatt pedig négyszer lehet csurig megtölteni szeméttel. A szemétszedő hajó ez idő alatt körülbelül 20-25 kilométert tesz meg.

Az indiai folyók annyira szennyezettek, hogy a cég képviselői azon aggódtak, hogy nem is tudják majd egyetlen eszközzel lebonyolítani a projektet.

„A meglévő gépünkkel csak a kijelölt terület körülbelül felét tudjuk lefedni – mondta a vállalat egyik, neve elhallgatását kérő munkatársa. – Emiatt fontolgattuk, hogy hozunk még egyet az Egyesült Államokból.”

A cég végül szűk két hónap leforgása alatt végzett a kijelölt szakasz megtisztításával, az összegyűjtött hulladékot egy erre kijelölt helyen rakták le, onnan egy helyi cég szakemberei szállították el további feldolgozásra.

Vannak olyan folyók, ahol már szinte kipusztult az élővilág az emberek jelenléte miatt (Fotó: Tumblr)

„Összesen körülbelül 700 tonnányi hulladékot emeltünk ki a Gangeszből – tette hozzá a cég munkatársa. – A gépünk napi 10-12 tonna szemét összegyűjtésére alkalmas, ebben műanyag zacskók, üvegek, konzervdobozok, ruhák és egyéb háztartási hulladékok is szerepeltek. A projekt során a helyi köztisztasági vállalat tíz munkatársával együtt a folyópartot is megtisztítottuk a szeméttől.”

Az amerikai cég a megállapodás értelmében 2020 januárjáig folytatja a szemétszedő projektet, amelynek teljes költsége 65 millió rúpiára, vagyis közel 250 millió forintba kerül majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top