Szabadidő

Nem kell megijedni, lesznek azért szinkronos filmek továbbra is

Nem szűnnek meg a szinkronizált filmek Magyarországon, de a magyar lakosság idegennyelv-tudásának fejlesztése céljából törekszenek arra, hogy több film legyen elérhető és nézhető eredeti nyelven, felirattal.

A nyelvtudás általános szintjének emelése segíti a fiatalok boldogulását, a munkavállalókat, a magyar vállalkozásokat, valamint az állami és gazdasági szervezetek versenyképességének növelését is. Ezért a kormány a magyar lakosság idegennyelv-tudása céljából különböző intézkedések kidolgozásra kérte fel a minisztériumokat – írta csütörtöki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

A Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatára született, a napokban bejelentett kormánydöntés célja, hogy legyen választási lehetőségük azoknak, akik a nyelvtanulás részeként szívesen néznének filmet idegen nyelven. A bejelentés hírére sokan megijedtek, hogy mi lesz a magyar szinkronnal, egy emberként tiltakozott például a szinkronszakma.

Szabó Győző és Kerekes József, két rendszeresen szinkronizáló színész Fotó: MTI / Marjai János

A filmek feliratozása csak egy eleme a minisztérium nyelvtanulást elősegítő terveinek. A tervezett intézkedések között szerepel a korszerű idegennyelv-oktatási módszerek meghonosítása, a nyelvszakos tanári képzésben részt vevő hallgatók külföldi résztanulmányainak támogatása, a két tannyelvű általános és középiskolai oktatás és az anyanyelvi idegennyelv-tanárok alkalmazásának ösztönzése. Ezen túl a nyelvtanulási diákhitel bevezetése, az idegen nyelvi táborok, tanulmányutak, diákcsere programok ösztönzése, a középiskolában oktatott második idegen nyelv óraszámának az első idegen nyelvre történő átcsoportosíthatóságának vizsgálata is tervben van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top