Szabadidő

Oscar-díjat is kaphat Nemes Jeles László új filmje, a Napszállta

Ahogy az sejthető volt, Nemes Jeles László új filmjét, a Napszálltát nevezi Magyarország az Oscar-díjra.

Eldőlt, hogy a Napszálltát, Nemes Jeles László új filmjét nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért. A nevezésről a Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntőbizottsága döntött.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő évi, 91. Oscar-díjakra az idegen nyelvű film kategóriában minden ország nevezhet egy filmet azok közül, amelyeket 2017. október 1. és 2018. szeptember 30. között mutatnak be hazai moziforgalmazásban.

Nemes Jeles László rendező, Jakab Juli magyar színész a Napszállta című filmjük bemutatója előtti fotózáson a 75. Velencei Filmfesztiválon – MTI/AP/Invision/Joel C Ryan

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Napszállta világpremierje nagy siker volt a velencei filmfesztivál versenyprogramjában, ahol elnyerte a FIPRESCI, a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének a díját. Az észak-amerikai premier a torontói filmfesztiválon volt a hétvégén, amelyet további vetítések követnek. Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt csaknem 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg.

Erről szól a Napszállta

A Napszállta története 1913 nyarán, a béke utolsó napjaiban kezdődik Budapesten. Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és minden áron igyekszik eltávolítani a városból. Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle. A lány akkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top