nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Reggel pulcsi, délután póló – ezért nagy a hőingás mostanában

Reggel pulcsi, délután póló – ezért nagy a hőingás mostanában

Reggelre a legtöbb helyen felfrissül a levegő, délután pedig olyan meleg van, mintha nyár lenne.
Avatar
MTI
f Ajánlom

Nagy a hőingás, általában 10-15 fok, helyenként ennél több is lehet a különbség a minimum- és a maximum-hőmérséklet között – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A mostani időszakra az jellemző, hogy a reggeli órákra a legtöbb helyen jócskán felfrissül a levegő, míg délutánonként a nyarat idézi a hőmérséklet. Szélcsendes, kevésbé felhős időben minél szárazabb a levegő (alacsonyabb a harmatpont), annál nagyobb a napi ingás értéke.

Különösen nagy a hőmérséklet napi változása az úgynevezett fagyzugos helyeken, mert ott a minimum alacsonyabb a környező (általában magasabban fekvő) helyeknél, míg a csúcsértékben nincs jelentős eltérés.

Ennek megfelelően dombok, hegyek térségében, vízpartok közelében és a nagyobb városokban kisebb az ingás, mert a minimum itt általában magasabb, mint a környezetüké.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 8-15, a legmagasabb 25-28 fok között valószínű. A következő napokban is folytatódik a száraz, napsütéses idő; a minimumok 10-17, a maximumok 27-31 fok között alakulnak majd.

Megosztás Facebookon