nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Megemelhetik nyáron a Balaton vízszintjét

Megemelhetik nyáron a Balaton vízszintjét

Megjött az engedély.
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszintmaximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól. A határozat még nem jogerős – értesült az MTI kedden.

A Balaton nyári üzemi vízszintjének megemelése 10 centiméterrel már 2016-ban megkezdődött kísérleti jelleggel, és tart azóta is. A Balaton vízszintszabályozását engedélyező határozat szerint „az utóbbi évtizedekben tapasztalható szélsőséges időjárás szükségessé teszi a változó éghajlati körülményekhez jobban igazodó vízszintszabályozás kialakítását”.

A 10 centiméteres vízszintemelés eredményeként a tóban lévő víz mennyisége körülbelül 60 millió köbméterrel nő, ami az eddigieknél tágabb lehetőséget jelent a vízkészlet-gazdálkodásban.

A 69 oldalas dokumentum értelmében ütemtervet kell készíteni a hatáscsökkentő intézkedésekről, ami főként a partvédő műveket, a parti területek csapadékvíz-elvezető rendszereit, valamint a Sió-zsilip és a Sió-csatorna vízszállító képességét érinti. A szakhatóságok és önkormányzatok álláspontját is összegző határozatból kiderül az is, hogy a vízszintemelés ugyanakkor nehezíti majd a nádas megújulását, és megoldandó problémákat okoz a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének működtetésében.

Fotó: Mohai Balázs, MTI

Megosztás Facebookon