Szabadidő

Bringazajtól félnek a lakók, csúszik az útépítés

Grandiózus elképzeléseket vázolt tavaly a kerékpárügyi kormánybiztos, de a kivitelezés eléggé komótos tempóban halad. Az akadályok sokfélék.

Hosszú és részletes cikk jelent meg arról az Indexen, hogy mi valósult meg azokból az ambiciózus tervekből mostanáig, amelyeket Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos vázolt tavaly ősszel a lapnak.

Az írásból kiderül, hogy bár több szakasz vállalhatatlan állapotban van, egyelőre nem áll jól az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút magyarországi szakaszainak építése. Pedig több szakasz megépítését még 2018-ra ígérték. Hasonló a helyzet a Budapest–Balaton bringaúttal, de nem áll jól a balatoni bringakör sem.

A tavat ugyan néhány éve már körül lehet biciklizni a különböző állapotú kerékpárutakon, csakhogy a hamar népszerűvé vált útvonal nem nagyon bírja a terhelést, ezért új bicikliút épül körben a tó körül. Ez a fejlesztés is lassan halad, el-elakad. Pedig a tervezői szerződéseket már 2017 nyarán aláírták, de sok akadállyal szembesültek az építtetők. Több településen aggódtak aggódni kezdtek a lakók a kerékpáros forgalom esetleges zaja miatt, így aztán sok önkormányzat megváltoztatta az álláspontját a tervezett nyomvonalról.

A problémát tetézi, hogy sok helyen nincsenek rendezett tulajdonviszonyai a most használt kerékpárútnak sem. Legkorábban a déli parton, Zamárdi és Balatonlelle között írhatják ki idén októberben a kivitelezői pályázatot – írja a lap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top