Szabadidő

Telefonnyomkodó sofőrökkel riogatják az ittas vezetőket

Amerikában így hívják fel az ittas vezetésre az autósok figyelmét, egyszerre két legyet ütve egy csapásra.

„Ne vezess ittasan, mert más emberek úgy vezetnek, hogy közben üzeneteket írnak a telefonjukon. Ők beléd fognak jönni, és akkor majd te leszel a hibás” – így hangzik az alábbi tábla eleje, amellyel egy amerikai üzletben igyekeznek figyelmeztetni az autózókat.

Ezzel a tömör de célratörő üzenettel egyszerre két problémát is ki lehet küszöbölni (Fotó: Reddit)

Egyszerűségében zseniális megoldás, hiszen, ahogy az NLCafé olvasói közül bizonyára sokan emlékeznek, tavaly decemberben kollégánk halált megvető bátorsággal videón bizonyította, hogy milyen hatása van az alkoholfogyasztásnak a vezetési képességekre. Nála bátrabb már csak a kísérletben részt vevő vezetéstechnikai instruktor volt, aki vállalta a veszélyeket, és beült az egyre kapatosabb kolléga mellé.

Azt ittas vezetéssel kapcsolatban az Egyesült Államokban nincs zéró tolerancia, azaz egy-két pohár után még simán autóba lehet ülni. Hazánkban ezzel szemben már egy konyakos meggy elfogyasztását követően sem érdemes ezzel próbálkozni, ugyanis ha a szonda bejelez, és már repül is a büntetés. Arról nem beszélve, hogy már két pohár sört követően annyit nő a reakcióidőnk, hogy egy váratlanul elénk lépő gyalogost vagy hirtelen érkező autót sem tudnánk feltétlenül kikerülni.

Hasonló veszélyeket rejt az is, ha valaki a telefonját nyomkodja vezetés közben vagy a figyelmét másvalami tereli el. Egy hasonló videóban ezt is igyekeztünk bemutatni, meglehetősen tanulságos eredménnyel.

A fenti felirat tehát valóban fején találja a szöget, aki ugyanis úgy ül a volán mögé, hogy figyelmét nem tartja végig az úton és a többi közlekedőn, könnyen válhat baleset áldozatává vagy éppen okozójává!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top