Szabadidő

A kecskék jobban kedvelnek, ha mosolyogsz. De tényleg képesek felismerni az érzelmeinket?

Egy nemrég készült tanulmány szerint a kecskék nemcsak felismerik az emberi arckifejezéseket, de jobban kedvelnek minket, amikor mosolygunk.

Ha belegondolunk, ez nem is olyan meglepő, hiszen az évszázadok során végbement domesztikáció hatással volt mind az állatok viselkedésére, mind fiziológiájára, aminek köszönhetően jól alkalmazkodtak az emberhez. Az arckifejezések gazdag információ források. A velünk élő háziasított állatok, mint a kutyák vagy a lovak, megtanulják azonosítani és kategorizálni ezeket az érzelmi jeleket. A kutatók azonban nem voltak biztosak benne, hogy olyan haszonállatok is képesek erre, mint a kecske.

A Sao Pauló-i Egyetem, a müncheni Műszaki Egyetem és a Queen Mary Egyetem londoni tudósaiból álló nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a kecskék nemcsak képesek felfogni ezeket az érzelmi jeleket, de előnyben is részesítik a pozitívnak látszó arckifejezéseket.

A csapat 35 olyan kecskét vizsgált, amelyek már megszokták az emberi interakciókat. Fekete-fehér képpárokat mutattak nekik ugyanarról az emberről, de különböző arckifejezéssel: az egyiken boldognak a másikon dühösnek látszott. A képeket egy fém négyzetre helyezték 60 cm-rel a talaj felett, a kecskék szemmagasságában. A kísérlethez használt arcok az állatok számára ismeretlenek voltak.

A kutatók nagyon meglepődtek, amikor kiderült, hogy a kecskék jobban kedvelik a boldog arcokat. Sokkal vonzóbbnak találták a mosolygó képeket, és hosszabb ideig érintkeztek velük, mint a dühösekkel.

A két képet a helyiség egyik falán rögzítették, közel két méterre egymástól. A kecskéket kiengedték és szabadon felfedezhették a kísérleti területet. Az állatok egyértelműen a pozitív kifejezést mutató fotót preferálták, még akkor is, ha a kísérletvezető megcserélte őket.

Érdekesség, hogy a természetben a vigyorgás, a fogak megvillantása, egyáltalán nem barátságos belső érzelmi állapotra utal. A csimpánzoknál megfigyelhetjük, hogy ez egyértelműen agresszív magatartással párosul.

Forrás: Techly

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top