Szabadidő

Egyre több nő vonzódik a jobboldali pártokhoz

A családdal és anyasággal kapcsolatos ígéretekkel lehet őket megszólítani.

Egyre több európai nő támogatja a jobboldali pártokat, és ők gyakran férfi társaiknál is radikálisabbak – derült ki a Friedrich Ebert Alapítvány kutatásából, amelyről az Index írt.

A jelentés Németország, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Svédország és Magyarország szélsőjobboldali és jobboldali populista pártjait és szavazóit vizsgálta.

A kutatók szerint ezek a pártok azzal szereznek egyre több női szavazót, hogy a családdal, anyasággal kapcsolatos jóléti juttatások javítását ígérik.

Félix Anikó, a kutatásban részt vevő magyar szociológus úgy véli, hogy a nők szélsőjobboldali részvétele sokáig nem volt benne a köztudatban. A leegyszerűsítő álláspont, a „dühös fehér férfi mítosza” nem vette számításba, hogy a nők is képesek radikalizálódni, bizonyos esetekben még jobban is, mint a férfiak.

Bár a nők nincsenek jelen nagy számban a jobboldali pártok és mozgalmak vezetésében, sok esetben ők a szervezetek láthatatlan motorjai például a toborzások, mozgósítások során.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top