Szabadidő

Már az Antarktiszon is termeszthetünk zöldségeket

Mindez ráadásul napfény és termőföld nélkül sikerült egy csapat német kutatónak. A jégsaláta ezzel teljesen új értelmet nyer.

A német űrkutatási központ, a Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR) kutatói olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek segítségével a jövő űrutazói űrhajóik fedélzetén is képesek lesznek előállítani az életben maradáshoz kulcsfontosságú zöldségeket. A megoldásokat az Antarktiszon álló Neumayer III kutatóállomás tőszomszédságában létesített „üvegházban” tesztelik. Az idézőjelre azért van szükség,mert az EDEN-ISS projekthez kifejlesztett konténeren egyetlen ablak sincs, valamint a belső hőmérsékletet sem a Nap sugarai tartják a növények számára elviselhető tartományban.

Az EDEN-ISS projekt „üvegháza” az antarktiszi havas pusztaságban (Fotó: DLR)

Míg a külső hőmérséklet akár a -40 Celsius fokot is elérheti, odabent kellemes meleg honol, a kutatók így nyugodtan kísérletezgethetnek olyan növények termesztésével, mint a retek, az uborka, a saláta vagy a paradicsom. A projekt még idén tavasszal indult, a német tudósok előzetes becslései szerint hetente körülbelül 4-5 kilogramm friss zöldséget tudnak majd betakarítani az üvegházból.

Paul Zabel, a projekt munkatársa a friss antarktiszi salátával (Fotó: DLR)

Az első szüret bebizonyította, hogy nagyjából pontos volt a becslés, a kutatók ugyanis 3,6 kilogramm salátát, 18 uborkát és nem kevesebb mint 70 retket számoltak össze, miközben a környéken nagyjából -20 fokos hideget mértek.

Szépen pirulnak a retkek, miközben kint mínusz 20 fok van (Fotó: DLR)

Daniel Schubert a DLR munkatársa rámutatott, hogy bár az ISS, azaz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén már korábban sikeresen termesztettek salátát, az antarktiszi projekt célja, hogy többféle zöldséget is képesek legyenek tartósan megtermelni olyan módszerekkel, amelyeket a jövőben akár a Hold vagy a Mars felszínén is alkalmazhatnak a világűr felfedezői.

A növekvő salátákat kamerákkal is figyelik a német kutatók (Fotó: DLR)

A Nemzetközi Űrállomáson korábban egyébként már virágokat is sikeresen felneveltek, akkor még csak arra voltak kíváncsiak, hogy egyáltalán lehetséges-e a növényeket termőföld és természetes napfény nélkül életben tartani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top