nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Meghalt az orosz Frank Sinatra

Meghalt az orosz Frank Sinatra

Joszif Kobzon zenei karrierje hat évtizeden ívelt át, a moszkvai tévés gálakoncertek megkerülhetetlen szereplője volt. Fellépett a magyar táncdalfesztiválokon, és még magyar kitüntetést is kapott.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Nyolcvanéves korában csütörtökön elhunyt Joszif Kobzon, a szovjet-orosz esztrádzene pátriárkája, a hazafias dalok emblematikus előadója, orosz parlamenti képviselő.

Kobzon, aki zsidó szülőktől az ukrajnai Donyec-bányavidéken született, és fiatal korától parókát visel, 1959-ben kezdte csaknem hat évtizeden átívelő zenei karrierjét. A hatvanas években fellépett a magyar táncdalfesztiválokon, és több magyar slágert még idős korában is fejből el tudott énekelni.

A bariton, aki a zenepedagógia mellett marxista-leninista egyetemet végzett, a szovjet intervenció éveiben kilencszer adott koncertet a katonáknak Afganisztánban, és az állami ünnepek moszkvai televíziós gálakoncertjeinek megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Korábbi szokásához hűen 2016-ban fellépett az orosz légierő szíriai Hmejmímben működő bázisán.

Kobzon még 1989-ben lett a szovjet törvényhozás népi küldötte, az első orosz elnök, Borisz Jelcin alatt azonban nem termett számára politikai babér, és csak 1997-ben lett ismét honatya, egyéni választókörzetben.

Joszif Kobzon 2007-ben az Állami Duma (alsóház) külügyi bizottságának alelnökeként, helyettesével, Alekszandr Tyagunovval együtt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta azért a fontos szerepért, amelyet a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásának parlamenti elfogadtatásában játszott.

Washington 1995-ben bevonta Kobzon amerikai vízumát, és feketelistára helyezte az énekest az után, hogy a The Washington Times a Központi Hírszerző Irodára (CIA) hivatkozva azt írta róla, hogy „az orosz Frank Sinatrának” maffiakapcsolatai vannak.

Húsz évvel később az Európai Unióban és Ukrajnában is a nem kívánatos személyek listájára került a Krímmel és a Donyec-medencével kapcsolatos állásfoglalásai miatt. 2015-ben humanitárius megfontolásból olasz vízumot kapott gyógykezeléséhez.

Kobzonnak még életében szobrot állítottak szülővárosában. A művész csaknem 13 éven át harcolt rákbetegsége ellen, élete utolsó két hónapjában kétszer került kórházba. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak.

Megosztás Facebookon