Szabadidő

Meghalt az orosz Frank Sinatra

Joszif Kobzon zenei karrierje hat évtizeden ívelt át, a moszkvai tévés gálakoncertek megkerülhetetlen szereplője volt. Fellépett a magyar táncdalfesztiválokon, és még magyar kitüntetést is kapott.

Nyolcvanéves korában csütörtökön elhunyt Joszif Kobzon, a szovjet-orosz esztrádzene pátriárkája, a hazafias dalok emblematikus előadója, orosz parlamenti képviselő.

Kobzon, aki zsidó szülőktől az ukrajnai Donyec-bányavidéken született, és fiatal korától parókát visel, 1959-ben kezdte csaknem hat évtizeden átívelő zenei karrierjét. A hatvanas években fellépett a magyar táncdalfesztiválokon, és több magyar slágert még idős korában is fejből el tudott énekelni.

A bariton, aki a zenepedagógia mellett marxista-leninista egyetemet végzett, a szovjet intervenció éveiben kilencszer adott koncertet a katonáknak Afganisztánban, és az állami ünnepek moszkvai televíziós gálakoncertjeinek megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Korábbi szokásához hűen 2016-ban fellépett az orosz légierő szíriai Hmejmímben működő bázisán.

Kobzon még 1989-ben lett a szovjet törvényhozás népi küldötte, az első orosz elnök, Borisz Jelcin alatt azonban nem termett számára politikai babér, és csak 1997-ben lett ismét honatya, egyéni választókörzetben.

Joszif Kobzon 2007-ben az Állami Duma (alsóház) külügyi bizottságának alelnökeként, helyettesével, Alekszandr Tyagunovval együtt a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta azért a fontos szerepért, amelyet a sárospataki református kollégiumi kötetek visszaadásának parlamenti elfogadtatásában játszott.

Washington 1995-ben bevonta Kobzon amerikai vízumát, és feketelistára helyezte az énekest az után, hogy a The Washington Times a Központi Hírszerző Irodára (CIA) hivatkozva azt írta róla, hogy „az orosz Frank Sinatrának” maffiakapcsolatai vannak.

Húsz évvel később az Európai Unióban és Ukrajnában is a nem kívánatos személyek listájára került a Krímmel és a Donyec-medencével kapcsolatos állásfoglalásai miatt. 2015-ben humanitárius megfontolásból olasz vízumot kapott gyógykezeléséhez.

Kobzonnak még életében szobrot állítottak szülővárosában. A művész csaknem 13 éven át harcolt rákbetegsége ellen, élete utolsó két hónapjában kétszer került kórházba. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top