Szabadidő

Ablaktalan szobába is nappali világosságot varázsol ez az okos találmány

A természetes fény jótékony hatásaira nem kell sok szót vesztegetni, arról viszont annál érdemesebb beszélni, hogy hogyan lehet bevinni a nap sugarait oda, ahová egyébként nem jutnának be.

A Solatube nevű eszköz gyakorlatilag egy rugalmas testű periszkóp, amelyet a házunk tetejébe építve könnyen elvezethetjük a fényt akár az alsóbb szintekre is. A cső 25-35 centiméter átmérőjű fémlemezből készült, belsejét pedig addig csiszolták, hogy visszatükrözze a fénysugarakat. Így az optikai kábel elvén működő eszköz jön létre, amelynek nem okoz gondot, ha a csövet meghajlítják, hogy a megfelelő helyre kerüljön a vége.

A Solatube tetőre kivezetett végét egy időjárásnak ellenálló műanyag gömb fedi, amely segít összegyűjteni a Nap sugarait, amelyek csaknem teljes fényerővel érkeznek a cső alsó végéhez. A tapasztalatok szerint olyan világosságot tudnak varázsolni akár ablaktalan szobákba is, hogy a lakások tulajdonosai a beszerelést követően sokszor önkéntelenül is a villanykapcsolóhoz nyúlnak, amikor elhagyják a szobát.

Ez annyit jelent, hogy a legkisebb, 25 centis átmérőjű cső is is már három százwattos villanykörtét képes kiváltani, a nagyobb, 35 centiméteres átmérőjű darab pedig egy 30 négyzetméteres szobát vagy lakást is bevilágít. A tesztelők tapasztalatai szerint a legjobb, ha a cső bemeneti nyílását egyenesen a „megcélzott” szoba fölé telepítik, ilyenkor az összes napfény akár 98 százaléka továbbítható az alsóbb szintekre.

A Solatube beépítése csak a töredékébe kerül egy tetőablak kialakításának, a tapasztalatok szerint 500 és 1000 dollár (140 000–280 000 forint) között már „megáll” a fénycső költsége beszereléssel együtt, de akinek van egy kis kézügyessége, és a szerszámokkal is tud bánni, saját maga is beszerelheti, ilyen esetben 200–400 dollárból (50–100 000 forint) megúszható a kaland.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top