Szabadidő

Izgalmas kiállítások a magyar fotográfia napján

Fotózni mindenki tud... és főzni, no meg persze focizni is. Főleg az okostelefonok és az azonnal elérhető képszerkesztő appok világában. De van egy nap, amikor az igazi fotóművészetet ünnepeljük Magyarországon, ez augusztus 29.

Ezen a napon 1840-ben készített ugyanis Vállas Antal először nyilvános rendezvényen (a Magyar Tudós Társaság ülésén) fényképet (dagerrotípiát). Az akkor 31 éves Vállas Antal mérnök, matematikus, egyetemi tanár ismertette, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Így lett augusztus 29. a magyar fotográfia napja.

Programok a magyar fotográfia napján

Augusztus 29-én a Pécsi Kulturális Központban „Tisztelgés a régi idők fotográfusai előtt” címmel kiállítás nyílik a Szivárvány Fotóklub jóvoltából. A képek az 1800-as évek végének és a múlt század elejének hangulatában készültek, pont, mintha régiek volnának. A kiállítás szeptember 7-ig tekinthető meg ingyenesen.
A kiállításról bővebben ITT.

A magyar fotográfia napja

Fotóünnep Biatorbágyon

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége minden évben megrendezi saját ünnepségét a magyar fotográfia napjának tiszteletére. Idén szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ (Biatorbágy, Baross Gábor u. 1.) ad helyet a magyar fotográfia napi rendezvénynek. 9 órától már lesz fotózási lehetőség (Biatorbágy, Iharos, illetve a Biatorbágyi Lovas Napok). 14 órától pedig a színházteremben rendezvények sora követi egymás: bemutatkozik a házigazda Biatorbágyi Fotóklub több helyi témájú vagy helybéli alkotó tagjának diaporámáival, de lesz könyvbemutató is: a „Múlt és jelen – Biatorbágyi korképek” című fotóalbum kerül a nézők elé.
A rendezvény infók: ITT.

Márvány Fotóműhely kiállítása

Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban nyílik kiállítás augusztus 29-én 17 órakor a magyar fotográfia napján. A környékbeli és idelátogató érdeklődők egészen szeptember 28-ig tekinthetik meg a kiállítást.
A kiállítás programja: ITT.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top