Szabadidő

Olcsóbban engedte be a nőket egy fővárosi szórakozóhely, 400 ezerre büntették őket

Lecsapott az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Négyszázezer forintos bírságot kapott egy fővárosi szórakozóhely, ahol a férfiaknak drágább belépődíjat kellett fizetniük, mint a nőknek: míg a nők az 1000 forintos belépődíj mellé 500 forintos fogyasztásra jogosító kupont is kaptak, addig a férfiaknak 2500 forintot kellett fizetniük, és kupon sem járt a belépőjegyhez.

A hátrányos megkülönböztetésről egy férfi vendég tett panaszt az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál 2018 májusában. Bizonyítékként bemutatta a saját, továbbá a társaságában lévő pár nyugtáját a belépő díjáról és a szórakozóhely honlapjáról kinyomtatott tájékoztatót a belépési feltételekről.

A szórakozóhelyet üzemeltető gazdasági társaság vitatta, hogy a kérelmezővel szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmazott volna, azonban érdemben a panaszra nem reagált, az abban foglaltakat nem cáfolta, védekezést nem terjesztett elő – olvasható a hatóság honlapján. A szórakozóhely vezetősége egyezségkötési ajánlatot tett a feljelentőnek, ő azonban nem fogadta el a lehetőséget.

A hatóság kivizsgálta az ügy részleteit, és megállapította, hogy a szórakozóhelyen valóban többet kellett fizetniük a férfiaknak, mint a nőknek. „A szórakozóhely férfi és női vendégei egymással összehasonlítható helyzetben voltak a szolgáltatás igénybevételekor, a megkülönböztetés oka pedig egyértelműen az adott vendég neme volt. Az eljárás alá vont üzemeltető a megkülönböztetést nem mentette ki” – írták.

Mivel a szórakozóhely vezetősége megsértette az egyenlő bánásmód követelményeit, és hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, a hatóság 400 000 forintos büntetést szabott ki rájuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top