Szabadidő

Jön az ősz, indulnak a gólyák melegebb éghajlatra

A napokban indulnak el a madarak telelőhelyükre, sőt olyan is akad, amelyik már oda is ért.

Megkezdték a felkészülést őszi vándorlásukra a gólyák. A madarak augusztus közepétől csapatokba verődnek, így próbálnak minél több élelemhez jutni, hogy megerősödjenek a hosszú útra.

Legkésőbb szeptember közepéig el is indulnak, és több ezer kilométert repülnek Közép-Afrikáig, de olyan példány is akad, amely egészen Dél-Afrikáig megy.

Fotó: Thinkstock

Az RTL Klub Híradójának felvételein jól látszik, hogy a madarak könnyedén siklanak a felszálló légáramlatokban. A műsornak Gáborik Ákos, a Duna-Dráva Nemzeti Park zoológiai referense elmondta, éppen azért repülnek a gólyák végig szárazföld fölött, hogy ezeket az áramlatokat ki tudják használni, azok ugyanis a tenger fölött nem alakulnak ki.

Idén a meleg tavasz és a csapadékos nyár kedvezett a gólyák szaporulatának, ezért jóval több gólya vág neki a vándorlásnak, mint a megelőző években. A friss hírek szerint a 10 nappal ezelőtt elinduló Báró már oda is ért telelőhelyére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top