Szabadidő

Új helyre kerül a Szent Jobb

Költözik a Szent Jobb, amelyet egykor ágy alatt is rejtegettek.

A budapesti Szent István-bazilikán belül új helyre, a bejáratnál lévő Mária-oltárra kerül a Szent Jobb – mondta el Snell György, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye püspöke, a Szent Jobb őre.

A középkortól a török időkig Nagyvárad közelében, egy monostorban vigyázták, emlékét ott ma is egy Szentjobb nevezetű település őrzi. A török elől Raguzába – a mai Dubrovnikba – menekítették, ahonnan az 1770-es években hozatta a budai várkápolnába Mária Terézia.

A második világháborús ostrom elől a koronázási ékszerekkel Ausztriába vitték a Szent Jobbot, majd 1945. augusztus 19-én hozták vissza, és másnap már félmillió ember részvételével körmenetet tartottak a romos fővárosban. A következő három évben Mindszenty József bíboros vezetésével tartották meg a körmeneteket, a kommunista hatalomátvétel után azonban betiltották.

A rendszerváltás óta ismét évről évre megtartják a Szent Jobb-körmenetet. Ez évtől az ereklye új helyen a Bazilika bejáratánál lévő Mária-oltáron látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top