Szabadidő

Értékes festményeket tett tönkre egy német restaurátor

Egy müncheni bíróság 26 ezer euró (8,3 millió forint) kártérítés megfizetésére kötelezett egy restaurátort, aki elfuserált munkával tönkretette egy müncheni galéria négy festményét, köztük a biedermeier korszak egy legjelentősebb festője, Carl Spitzweg egy képét. 

Andreas Baumgartl galériatulajdonos még 2009-ben adott át négy festményt a restaurátornak azzal a megbízással, hogy tisztítsa meg a képeket, távolítsa el a régi, megfakult védőréteget és újat vigyen fel, hogy a színek élénkebben ragyoghassanak. A megrendelő szerint azonban a restaurátor csapnivaló munkát végzett, túl sok vagy túl erős oldószert használt, amitől a színek még jobban kifakultak, részletek tűntek el. 

A bírósági kereset szerint a képek közül a legértékesebbnek, Carl Spitzweg (1808–1885) Az írnok című festményének addig 20-25 ezer euróra becsült piaci értéke 5500 euróra csökkent. A hosszú évek óta húzódó perben a galériatulajdonos visszakövetelte a munkadíjat, kérte az okozott kárnak és a szakértői vélemények költségének a megtérítését.

A szerdán született ítélet ellen fellebbezni nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top