Szabadidő

Ez a jégkrém megbukott a Nébih tesztjén

Vaníliás jégkrémeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, nagy gond egyik hűsítő desszerttel sem volt, a kóstoló teszt viszont meglepő eredménnyel zárult.

Tizennyolc különböző vaníliás, dobozos jégkrémet vetett alá átfogó vizsgálatnak a Nébih. A hivatal munkatársai a jégkrémek mikrobiológiai vizsgálata mellett nézték a termékek  zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, valamint szacharóztartalmát, mint ahogy az édesítőszer mennyiségét is.

Forrás: nébih

A vizsgált termékek egyikében sem találtak Salmonella, Listeria monocytogenes vagy Enterobacter baktériumokat, a  glutén-, laktóz-, illetve tejfehérjementes jégkrémek valóban „mentesek” voltak, mint ahogy a zsír-, a fehérje- és a cukortartalom vizsgálata sem mutatott kiugró szabálytalanságot. Egyedül az egyik jégkrémben volt a tápértékjelölésben feltüntetettnél kevesebb zsír, egy másik jégkrémnél pedig jogtalanul használtak fel édesítőszert az ízesítéshez.

Ezek miatt összesen 5 esetben indított hatósági eljárást a hivatal, 4 jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt csak figyelmeztet a Nébih, míg a komolyabb súlyú édesítőszer-használati hiba miatt körülbelül 300.000 Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az érintett előállító.

A laboratóriumi vizsgálatok után következett a kedveltségi teszt, azaz a kóstolás, ahol az íz mellett a külső megjelenés, az állag, az illat alapján osztották a pontokat az ítészek. Ennek alapján az alábbi sorrend alakult ki a vanília jégkrémek élmezőnyében.

Első helyen a Tesco vaníliás jégkrém végzett. Második lett a Gelatelli Bourbon vaníliás jégkrém, míg a versenyt harmadikként a Tesco Value vaníliaízű jégkrém zárta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top