Szabadidő

Hat veszélyes medvével kevesebb lesz Tusnádfürdőn

Kilőhetik vagy áttelepíthetik a veszélyes medvéket. A tusnádfürdőiek egy tucat medvétől szabadulnának.

Bár 12 veszélyes tusnádfürdői medve kilövésére, illetve áttelepítésére állították össze a kért dokumentációt Tusnádfürdőn, a román környezetvédelmi tárca végül hat állat esetében engedélyezte a kiemelést.

A kiemelés jelenthet áttelepítést és kilövést is. Ugyanakkor a bocsos anyamedvék esetében csak az áthelyezést hagyja jóvá a minisztérium – mondta Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter.

Július közepe óta négy személyt sebesített meg medve a székelyföldi Tusnádfürdőn. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta.

Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak. Ezek azonban elsősorban a trófeaként értékesíthető domináns hímekre vadásztak, és ezzel is a populáció növekedését idézték elő, mert a domináns hímek sok medvebocsot elpusztítanak, hogy mielőbb párosodhassanak az anyamedvékkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top