Szabadidő

Ezért nem vezet be még sziesztát Magyarország

Múlt héten bedobta a szieszta bevezetésének ötletét a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége, egyben ritkította volna a járatokat, hogy a sofőrök többet pihenhessenek. Közgazdászok szerint egyelőre nincs létjogosultsága a szieszta bevezetésének.

Regős Gábor közgazdász, a Századvég Alapítvány elemzője szerint egyelőre nincs létjogosultsága a szieszta bevezetésének, mert csupán két-három olyan hét van egy évben, amikor elviselhetetlen a hőség. Regős Gábort és Szeles Géza háziorvost, igazságügyi orvos szakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán hétfőn, hogy a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége járatcsökkentést kezdeményez hőségriadó idejére.

Regős Gábor szerint ha a globális felmelegedés tovább tart, és két-három hónap lesz az elviselhetetlenül meleg időszak, el lehet gondolkodni a sziesztán. Megjegyezte azonban, ha átalakítják a munkaidőt úgy, hogy például este nyolckor érjen véget, felborul az időbeosztása azoknak a külföldi tulajdonú cégeknek, amelyek sűrűn kommunikálnak külföldi partnereikkel.

Szeles Géza elmondta: javul az ember szellemi és fizikai teljesítménye, ha ebéd után beiktat egy órányi pihenőidőt, sőt ha ez rendszeressé válik, az élettartamot is megnövelheti.

Nagy melegben mindenki sokkal hamarabb elfárad, az ilyen idő megterheli a keringést és rontja a koncentrálóképességet – mondta az orvos. Szerinte, ha ilyen ütemben folytatódik a felmelegedés, biológiai szempontból mindenképpen indokolt lesz, hogy déltől kettőig vagy délután egy órától háromig pihenhessen a szervezet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top